Van'ın Özalp ilçesine bağlı Memedalan (Mehmetalan) Mahallesi'nde 14 Mayıs 2020 tarihinde belediye ait araca yapılan saldırıda yaşamını yitiren 2 kişinin ölümüne ilişkin 4'ü tutuklu 8 kişi hakkında "örgüt üyesi olmak" ve "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" iddialarıyla açılan davanın 2'nci duruşması görüldü. Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Fevzi Keleş, Nevzat Öner, Cemil Göz ve Mehmet Döner tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Duruşmada sanık avukatları da hazır bulundu. 

4 tutuklu, yaptıkları savunmalarda haklarındaki iddiaları reddederek, siyasi saiklerden kaynaklı tutuklu bulunduklarını belirtti. Sanıklar tahliye talep etti. Tutuklu Nevzat Öner'in avukatı Abdurrahman Karabulut, olayda yaralanan Taner Temizer'in ifadesinde gri renkli bir araçtan kendilerine saldırı düzenlendiğini belirttiğini ve bunun üzerine müvekkilinin tutuklandığını anımsattı. Av. Karabulut, ifadede gri renkli aracın camının filmli olduğu ancak müvekkilinin araç camında film olmadığına dikkati çekti. Karabulut, müvekkilinin tahliyesini talep etti. 

Diğer sanık avukatları da müvekkillerinin tahliyesini istedi. 

Savunmaların ardından mahkeme, Nevzat Öner'in aracı üzerinde siyah film olup olmadığına dair bilirkişi incelemesi istedi. Mahkeme, Nevzat Öner'in tutukluluğunun devamına, diğer 3 tutuklunun ise tahliyesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 13 Temmuz'a ertelendi. 

OLAYA DAİR 

Van'ın Özalp ilçesine bağlı Memedalan (Mehmetalan) Mahallesi'nde 14 Mayıs 2020 tarihinde Vefa Sosyal Destek Grubu görevlilerini taşıyan belediye aracına uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlenmiş ve saldırıda Yıldırım Demir ve Kinyas Karalioğlu yaşamını yitirmişti. Yine, belediye çalışanı Taner Temizer ise yaralanmıştı. 

Yaşanan olayın ardından aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticilerinin de olduğu 43 kişi gözaltına alınmıştı. 35 kişi hakkında takipsizlik kararı verilirken, 4'ü tutuklu 8 kişi hakkında ise "örgüt üyesi olmak" ve "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" iddialarıyla dava açılmıştı.