Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, MYK, PM üyeleri ile il yöneticileri, tutuklu ailelerinin 21 gündür Van Barosu’nda devam eden Adalet Nöbeti’ni ziyaret etti.

‘CEZAEVLERİ İŞKENCEHANEYE DÖNDÜ’

Adalet Nöbeti’nde konuşan HDP’li Tayip Temel, Türkiye’de; Kürtlere ve Kürtlerin tüm değerlerine karşı acımasız bir saldırının olduğunu söyledi. Temel, “Faşist AKP-MHP rejimi her yeri olduğu gibi zindanları da bir zulüm yerine çevirdiler. Birçok kişi cezaevlerinde şehit düştü. Bunlar, bu ölümleri sıradan bir ölüm olarak adlandırsalar da hepimiz biliyoruz ki, bunlar birer cinayet ve katletmedir. Bir tutuklu 30 yıldır cezaevinde ve çok sayıda hastalıkları oluyor ama onları tek başlarına bir hücreye koyuyorlar. Onlar bu halkın şehitleridir çünkü onlar bir halkın özgürlüğü için oradaydılar. Çok ucuz sebepler yada bir müdürün kararıyla tutukluların tahliyeleri 6-7 yıl erteleniyor. Bu uygulama faşist rejimlerde bile yoktur. Faşist rejimler bile bu kadar kanunlarını ayaklarının altına almıyorlar. Annelerimiz işte bu zulümkar uygulamaya karşı adalet nöbetini tutuyorlar. Bu bir vicdan nöbetidir. Biz HDP olarak onların yanındayız. Sesimizi, işkencehaneye dönüştürülen cezaevlerine ulaştırmamız gerekiyor. Zindanlar asla boyun eğmedi, eğmeyecektir” dedi.

‘ESAT OKTAY’IN RUHU YENİLECEK’

Ardından konuşan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ise, AKP-MHP iktidarının Kürt halkının çocuklarına ve değerlerine düşmanlık yaptığını belirtti. AKP-MHP’nin bugünkü politikalarını  Kürt düşmanlığı üzerine yükselttiğini ifade eden Bayındır, “Uzun bir zamandır Kürdistan’da Kürtlerin tüm kurumları üzerinde ağır bir düşmanlık politikası yürütülüyor. Bu düşmanlıklarının en ağırını ise zindanlarda yürütüyorlar. 2014 yılında aldıkları çöktürme planı kararıyla Kürtlere diz çöktüreceklerini zannettiler ama biz görüyoruz ki her dört parçada büyük bir mücadele ile Kürtler asla boyun eğmediklerini onlara gösterdi. Kürtler tarihi bir direniş sergiledi ve bu düşmanca politikalar her anlamda yenildi. Bu iktidar açık bir şekilde cezaevlerinde irade kırmaya dönük bir çaba içerisindedir. AKP-MHP iktidarı Esat Oktay’ın ruhunu bir kez daha tutuklular üzerinde diriltmek istiyor. Kürt halkı bu politikalar karşısında boyun eğmedi, eğmeyecektir. Annelerimizin talepleri Kürt halkının talepleridir. AKP-MHP iktidarının cezaevlerindeki politikaları mutlaka yenilecektir. Bu halk, tekrar diriltmek istedikleri Esat Oktay’ın ruhunu yenecektir. Tüm halkımıza annelerimize destek vermesini istiyoruz” diye konuştu.

Açıklamaların ardından ziyaret basına kapalı devam etti.