Van'da Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği'nin (DİSA-DER), Kürtçe müzik dinlediği için uğradığı bıçaklı saldırı sonucu yaşamını yitiren Barış Çakan cinayetine ilişkin açıklama yapmak istedi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık'ın da aralarında bulunduğu dernek üyelerinin HDP İpekyolu İlçe Örgütü binası önünde yapmak istediği açıklamaya polisler tarafından engellendi.  

İZLEMEK DE YASAK! 

Van Valiliği'nin kesin talimatıyla açıklama yapılmasına izin verilmeyeceğini belirten polis ile HDP'li Orhan arasında uzun bir süre tartışma yaşandı. Haber takibi yapan basın emekçilerinin çekim yapmasını da engellen polis, koronavirüs (Kovid-19) salgını gerekçesiyle izin vermediği açıklamanın basın tarafından izlenmesinin de yasak olduğunu öne sürdü. 

BASINA GÖZALTI TEHDİDİ

Tartışmaların ardından Sanat Sokağı'na yürüyen HDP'li Orhan ve beraberindekiler, polis tarafından çembere alındı. Kalabalığın oluşmasına engel olan polis, partilileri dağıtarak, çekim yapmaya çalışan basın çalışanlarını da gözaltına almakla tehdit etti. Çembere alınan HDP'li Orhan, bir süre bekledikten sonra sokaktan ayrıldı.  

ÇAKAN'IN TAZİYESİNE ZİYARET

Ağrı'nın Patnos ilçesinde ise, HDP İlçe Örgütü Barış Çakan’ın öldürülmesini il binasında düzenlenen açıklamayla kınadı. HDP’liler ve Belediye Eşbaşkanı Emrah Kılıç, açıklama sonrası Çakan için ilçede kurulan taziyeyi ziyaret etti.