Barış Anneleri Van Meclisi, cezaevlerinde artarak devam eden hak ihlalleri ve hasta tutukluların durumuna düzenlediği açıklamayla dikkat çekti. Perihan Aydın İş Merkezi önünde yapılan açıklamaya, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Kadın Meclisi ve Star Kadın Derneği üyeleri katıldı. 

“Tecride karşı özgürlüğü, ölüme karşı yaşamı savunuyoruz, bijî berxwedana zindanan” pankartı açan kadınlar, üzerinde cezaevlerinde yaşamını yitirenlerin ve hasta tutukluların fotoğraflarının bulunduğu dövizleri taşıdı.  “Biji berxwedana zindanan”, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atan kadınlar adına açıklamayı okuyan Barış Anneleri Van Meclisi üyesi Zekiye Kaya, hasta tutukluların bir an önce serbest bırakılmalarını istedi. 

ANNELERİN TALEBİ ADALET 

Cezaevlerindeki hak ihlallerinin ortadan kaldırılması istemiyle annelerin yıllardır alanlarda olduğunu söyleyen Kaya, “Bizler; adalet, birlik ve kardeşlik istiyoruz. Türkiye’ye adalet gelmesini istiyoruz. Adalet, tüm insan hakları için çözümdür. Ölüm ve infazlar, çözüm değildir” diye belirtti.

Cezaevlerinden tabutların çıkmasını istemediklerini dile getiren Kaya, “Cezaevlerindeki hasta tutsaklar, hastaneye götürülsün ve acil bir şekilde tedavi edilsin. Ne askerlerin ne polislerin ne de gerillaların ölümünü istemiyoruz. Kimsenin ölmesini istemiyoruz. Adalet ve barış istiyoruz” dedi. 

YETKİLİLERE ÇAĞRI 

Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde hücrede tutulan Mert Ekinci’nin annesi Şevki Ekinci ise, cezaevlerindeki hak ihlallerine dikkati çekerek, yemeklerin kısıtlı bir şekilde verildiğini ve tutukluların birçok haktan mahrum bırakıldığını söyledi. Ekinci, “Neden bunu bizlere reva görüyorlar?” diyerek, yetkilileri göreve çağırdı.

Açıklama, slogan ve alkışlarla son buldu.