Van’ın Başkale ilçesine bağlı Kaşkol (Qaşqol) Mahallesi'nde, 14 Haziran’da askerler tarafından açılan ateş sonucu Erhan Görür yaşamını yitirirken, Saim Yılmaz ise yaralandı. Yurttaşlara ateş açan Piyade Üsteğmen Y.E ve olay sırasında aynı yerde görevde olan 10 asker, Eşmerpınar Jandarma Karakol Komutanlığı’nda ifade verdi. Verilen 10 ifadenin de aynı olması dikkat çekerken, ifadeler ile olay yeri görgü tespit tutanağı arasındaki çelişkiler ise dikkat çekici. Bir diğer dikkat çekici nokta ise askerlerin ifadelerinin arkadaşları tarafından alınması. 

İFADELER BİREBİR AYNI

Olay yaşandıktan saatler sonra Eşmerpınar Karakolu’nda ifadeleri alınan Y.E. ve olay sırasında orada görevde olan 5 Piyade Uzman Çavuş ile 5 Piyade Uzman Onbaşı’nın ifadelerinin birebir aynı. İfade veren 10 askerin de şu ifadeyi verdi: "Ateş sesini duyar duymaz komutanımız olan Y.E’nin mevzisine gittik. Komutanımız bizim mevziimizi alarak atlıların kaçmış olduğu istikamet olan Kaşkol Mahallesi'ne yaya olarak götürdü. Kaşkol Mahallesi’nin arka taraflarına geldiğimizde komutanımıza telefon geldi. İki atlı şahsın Güvendik istikametine kaçtığını, 2’sinin de o bölgede bulunduğu belirttiler. Biz de arama tarama yaptığımız sırada 2 at arasında yaklaşık 500 metre mesafe olacak şekilde, atı süren şahısların yerde yattığını fark ettik. Atın birisi ölmüştü. Ölen at üzerindeki şahıs kolunda yaralıydı. Sağlam at üzerindeki şahıs yere düşmüş ve yanına gittiğimizde nabzının olmadığını fark ettik." 

TUTANAK İLE İFADELER ARASINDA ÇELİŞKİ

10 askerin ifadelerinde verdiği; "Olay yerine gittiğimizde bir şahsın yerde yattığını, nabzının atmadığını ve öldüğünü gördük" ifadeleri ise Olay Yeri Tespit Tutanağı'nda yalanlanıyor. Tutanakta öldürülen Erhan Görür'ün olay yerinde yaşamını yitirmediği belirtiliyor. Eşmepınar Karakolu’nda görev yapan askeri bir yetkili tarafından yapılan olay yeri görgü tespit tutanağında ise, “Olay yerine gidildiğinde Saim Yılmaz isimli şahsın olay yerine giden vatandaşlar tarafından 112 ekiplerine teslim edilerek Başkale Devlet Hastanesi'ne sevk ettikleri, Erhan Görür isimli şahısın ise; halen yaşama ihtimaline binaen savcı talimatı alınarak köy muhtarı ve vatandaşların yardımı ile Başkale Devlet Hastanesi'ne özel araç ile taşınırken yolda vefat ettiği, olay yerinde yaralı ve EX şahsa ait cesedin olmadığı görülmüştü” denilmişti. 

'SORUŞTURMA USULÜNE UYGUN DEĞİL'

İfadelerin noktasında virgülüne kadar aynı olduğuna dikkat çeken Görür’ün aile avukatı Cüneyt Ergün, olaya ilişkin sanık ve tanıkların ifadelerinin mesai arkadaşları tarafından alınmasının “hatalı” ve “usule” uygun olmadığını belirtti. İfade de çelişkiler üzerine gidilmediği ve soru sorulmadığını kaydeden Ergün, “Burada şu sonuç çıkıyor; etkin bir soruşturma yürütülmediği hissiyatı biz de bir şeylerin üzerinin örtülmek istendiği şüphesi oluşturuyor” dedi. Soruşturma usulüne itiraz edeceklerini belirten Ergün, hataların giderilmemesi durumunda davayı AYM'ye taşıyacaklarını söyledi.

'TUTUKLANMASINI İSTEYECEĞİZ'

Olayda yaralanan Yılmaz'ın ifadesi alınmadan Y.E'nin serbest bırakılmasının hukuki olmadığını kaydeden Ergün, "Birçok çelişki aydınlatılmış değil. Bizim işin en önemli olan şey olayda yaralanan Saim Yılmaz'ın ifadesidir. Fakat burada Yılmaz'ın ifadesi alınmadan Y.E. serbest bırakıldı. Dün Yılmaz’ın ifadesi alındı. Buna karşı bugün itiraz edeceğiz. Y.E'nin tutuklanmasını isteyeceğiz" dedi.

MA / Cemil Uğur