Gözaltı merkezleri ve cezaevlerinde yaşanan çıplak arama uygulaması, hükümet yetkilileri tarafından inkar edilmeye devam edilse de kez bir askeri kontrol noktasında yaşandı. Hakkari Yüksekova’da yaşayan Fethiye Çakmak (34) 4 ay arayla Hakkari’den Batman’a yaptığı her iki yolculuğu sırasında içerisinde bulunduğu otobüsün durdurulduğu Van'ın Gevaş ilçesindeki Balaban Jandarma Karakolu önünde kurulan kontrol noktasında çıplak aramaya maruz kaldığını anlattı. 

ilk olarak 4 ay önce, son olarak 5 Mart’ta çıplak aramaya maruz kaldığını belirterek, yaşadıklarını anlattı. 

3 SAAT BEKLETİLDİ

Dört ay kadar önce ikamet ettiği Yüksekova’dan yakınlarının bulunduğu Batman'a gelmek için otobüse bindiğini dile getiren Çakmak, Balaban Jandarma Karakolu önünde kurulan kontrol noktasında içerisinde bulunduğu aracın askerlerce diğer yolcularla birlikte Genel Bilgi Taraması’ndan (GBT) geçirildiğini belirtti. Çakmak, daha sonra otobüsten indirilerek çıplak aramaya maruz kaldığını ve 3 saat boyunca burada keyfi şekilde bekletildiğini kaydetti.

5 MART’TA ÇIPLAK ARAMA

Geçtiğimiz 5 Mart günü yaptığı ikinci yolculuğunda aynı kontrol noktasında ikinci kez GBT kontrolü yapılması akabinde otobüsten indirildiğini ifade eden Çakmak, sonrasında yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:  “Otobüsten indirdikten sonra çantamı göstermemi istediler. Ben de ‘özel eşyalarım var, çantamı açamam’ dedim. Israr ettiklerinde çantamdaki bütün eşyaları yere fırlatıp, alın bakım dedim. Çantama baktıktan sonra kadın korucu çağırdılar. Gelen kadın korucu beni bir odaya götürüp, çırılçıplak soyup aradı. İtiraz etmeme rağmen zorla çıplak aramaya maruz kaldım. Hukuki dayanak talebinde bulunduğumda ise ‘Kes sesini’ diyerek bana bağırdılar.” 

DIŞARIYA TAŞTI

Cezaevleri ve gözaltı merkezlerinde karşılaşılsa da inkar edilen çıplak aramanın dışarıya taştığını söyleyen Çakmak, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti. 

Çakmak, “Orada askerlerin bana yaptıklarının herkesin bilmesini istiyorum. Kadınların ne türlü zorluklarla karşı karşıya kaldığını bilsinler” dedi.