Bölgenin başlıca geçim kaynağı olan hayvancılık da ekonomik krizden payını alıyor. Art arda gelen zamlar hayvan yemlerine de yapılınca hayvancılıkla geçinen yurttaşlar zor günler yaşıyor. Yurttaşlar, hayvanlarına bakmakta zorlandıkları için satmaya niyetlenseler de tek geçim kaynağını kaybedeceklerinden, bunu da yapamıyor. Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Karpuzalan köyünde hayvancılık yapan kadınlar, ekonomik kriz nedeniyle yaşadıklarını anlattı.

'HAYVANLARIMI SATMAYI DÜŞÜNÜYORUM'

Köy sakinlerinden Nazlı Tamverdi, yem fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, en fazla 3-4 büyükbaş hayvan besleyebildiğini dile getirdi. Hayvanlarından elde ettiği sütü satarak geçimini sağlayan Nazlı, "Çok az hayvanım var. Daha fazla alamıyorum çünkü hayvanlara bakmak çok masraflı. Yem çok pahalı. Bu durumdan kaynaklı birçok kişi hayvanlarını satmak zorunda kaldı. Bir ton otu kalitesine göre bin ve 2 bin TL arasında alıyorum ve sadece birkaç güne yetiyor. Daha fazla bakamıyorum ve satmayı düşünüyorum ama destek verilseydi daha fazla bakmak isterdim. Çünkü başka işte çalışma imkânım yok" diye konuştu.

'YEMLER PAHALI'

Hayvancılığın yaşanan ekonomik krizden kaynaklı azaldığına işaret eden Esmer Tamverdi de var olan hayvanlarına bakmakta güçlük çektiğini söyledi. Esmer, "Geçim kaynağımız, sahip olduğumuz hayvanlar. Sağdığım sütü mandıraya satıyor, o şekilde geçimimi sağlıyorum. Bir torba yulaf 50 TL,  bir torba arpa ve yem 130 TL olmuş. Bu durumda olunca alamıyoruz. Eskiden hayvancılık daha kolaydı" sözlerine yer verdi.

'KIŞIN MASRAFLAR ARTIYOR'

Arazilerini satarak hayvancılığa yatırım yaptıklarını kaydeden Fehime Yürekli ise ekonomik krizin hayvancılık üzerinde yarattığı etkiden kaynaklı beklentisinin karşılıksız kaldığını dile getirdi. Devletin hayvancılık yapanlara destek vermediğini söyleyen Fehime şunları kaydetti: "Hayvan bakmak zor. Yem alamadığımız için bakamıyoruz. Zaman zaman satmayı düşünüyoruz fakat başka iş imkânı olmadığı için sürdürüyoruz. Eskiden hayvan bakmak daha kolaydı. Kendi yaylalarımızda otlatırdık ve bu masrafımızı azaltırdı. Kış mevsiminde masraflar daha fazla oluyor. Bir ton otu bin TL’ye alıyoruz bu da kısa bir süre götürüyor."