Van Dil Araştırmaları, Sanat ve Kültür Derneği (ARSİSA) 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle bir etkinlik düzenledi. Kentteki bir düğün salonunda düzenlenen etkinliğe Barış anneleri, TJA, HDP Milletvekili Sezai Temelli, HDP, DBP, kurum temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. Programın sonunda Kürtçe eğitiminin ilk aşamasını tamamlayan kursiyerlere başarı belgesi verildi. 

‘ASİMİLASYON POLİTİKALARINA KARŞI DURALIM’

İlk konuşmayı yapan ARSİSA yöneticisi Murat Sekmen, Kürt diline karşı soykırım ve asimilasyon politikalarının yürütüldüğünü belirterek, bu politikala karşı mücadele ettiklerini söyledi. Dil üzerinden yürütülen politikaların boşa çıkarılması gerektiğini ifade eden Sekmen, politikanın da bu asimilasyona karşı yürütülmesini gerektiğinin altını çizdi. Dil mücadelesinin büyük bir onur olduğunu ifade eden Sekmen, tüm kurumların Kürtçeye sahip çıkması ve çocuklarını anadilinde kursalara göndermelerini istedi. 

HERKES KÜRTÇEYE SAHİP ÇIKMALI

Ardından kısa bir konuşma yapan HDP İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, ulusları ulas yapan şeyin dil olduğunu hatırlatarak, “Egemen devletler kadim dilleri yok etmek istiyorlar. Dilin yok olmaması için herkesin sahip çıkması gerekiyor. Tüm halkımızı dillerine sahip çıkmaya çağırıyorum” dedi. 

‘ASİMİLASYON A KARŞI DURALIM’

Son olarak konuşan Milletvekili Muazzez Orhan, “Her halk kendi diliyle tanınır, dil tüm toplumların kimliğidir. Kürtler, bugün tüm baskı politikalarına karşı mücadele ediyor. Bugün dünya üzerinde bir çok dil yok olmakla karşı karşıyadır. Dilimizin yok olmaması için herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi gerekiyor. Kürdistan’da devreye konulan asimilasyon ve düşman politakalarına karşı direnmemiz gerekiyor. Kürtçe konuşanlara saldırılıyor, Kürtçe müzik dinleyenler linç ediliyor, mecliste Kürtçe konuştuğumuz zaman bile tutunaklara x olarak geçiyor. Asimilasyon politikaları Kürtlerin evlerine kadar sirayet etmiş durumda. Bir toplumun varlığı ancak o dilin varlığı ile mümkündür. Bunun için, bu politikalara karşı dilimizi tüm gücümüzle savunmamız gerekiyor” diye konuştu. 

ÖĞRENCİLERDEN MÜZİK DİNLETİSİ 

Etkinlikte şiirlerin okunmasının ardından Kürtçe eğitimlerini tamamlayan kursiyelerle başarı belgeleri verildi. Etkinlik mezun olan öğrencilerin verdiği müzik dinletisiyle sona erdi.