Hasta ve infazları yakılan tutukluların serbest bırakılması için Diyarbakır Barosu hizmet binasında tutuklu yakınlarının başlattığı Adalet Nöbeti, 33'üncü gününde devam ediyor. Van Barosu’nda eylemini sürdüren tutuklu yakınları, tüm tutuklu yakınlarını seslerini yükseltmeye çağırdı.  

YÜZLERCE ANNE OLMALI 

Nöbette yer alan hasta tutuklu Sinan Karel’in annesi Zeynep Dayan, oğlunun hasta olduğunu ve artık yaşamını idare edecek durumda olmadığını belirterek, tüm hasta tutukluların serbest bırakılmasını istedi. Oğluna siyasi gerekçelerle 35 yıl hapis cezası verildiğini söyleyen Dayan, dosyanın halen Yargıtay’da olduğunu söyledi. Oğlunun, burun, bağırsak ve safra kesesinden ameliyat olduğunu ifade eden Dayan, “Oğlum ameliyattan sonra karantina koğuşuna alındığı için 24 gündür kendisiyle konuşamıyoruz. Telefon açmadığı için de durumunun ne olduğu konusunda bir bilgimiz yok. Sadece oğlum için değil, diğer tüm hasta tutsakların bırakılması için nöbete katılıyorum. Tüm Van halkına sesleniyorum; biz burada 3-4 anne olacağımıza, yüzlerce anne olursak sesimiz de yüksek çıkar. Tutsakların ailelerini nöbetimize destek vermeye çağırıyoruz” dedi. 

EL ELE NÖBETİ SÜRDÜRMELİ 

Van F Tipi Cezaevi’nde hücrede tutulan Botan Timur’un annesi Aslıhan Timur da nöbet eyleminde adalet talep ediyor. Timur, oğlunun kategori odasında tutulduğunu ve kendisine sürekli hücre cezası verildiğini belirtti. Oğlunun yargılandığı davanın 6 yıldır sürekli ertelendiğini belirten Timur, “Oğlum uzun bir süre hücrede kaldığı için kısa bir süre önce cezaevi müdürüyle bir görüşme yaptık ve oğlumun hücreden çıkarılmasını istedik. İki gün önce hücre cezası bittiği için normal odasına alındı. Benim dört oğlum var. Biri Botan, diğeri 20 yıldır cezaevinde, biri de 6 yıl ceza aldı, birinin de mahkemesi devam ediyor. Bu zulmün artık bitmesini istiyorum. Buradan tüm ailelere sesleniyorum; bu böyle olmaz. Sadece biz değil, tüm aileler burada olmalı ve el ele vererek bu nöbeti sürdürmeliyiz” diye seslendi. 

‘ÜLKEDE ADALET YOK’

Ülkede adaletin olmadığını belirten Timur, “Bu ülkede adalet olsaydı tutsaklar tabut ile dışarı çıkarılmazdı. Her gün bir hasta tutsak hayatını kaybediyor. Bu durum artık bitsin. Cezaevlerinde yüzlerce tutuklu, cezalarını bitirdikleri halde infazları yakılıyor. Bu insanların cenazelerinin çıkmasını mı istiyorlar? Tüm annelerin ve ailelerin buna karşı seslerini yükseltmeleri gerekiyor” diye konuştu. 

ANNELERİN MÜCADELESİ

Tutuklu İbrahim Alkan için Adalet Nöbetine katılan eşi Dilşah Alkan, tüm hasta tutukluların bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Adalet sağlanıncaya kadar nöbete devam edeceklerini belirten Alkan, “İnsanlar artık sesimizi duysun. Biz barış istiyoruz, biz tutukluların tabutlarının cezaevinden çıkmadığı bir düzen istiyoruz. Ülkede adaleti ancak anneler sağlayabilir. Bu nedenle anneleri, bu adaletsizliğe karşı çıkanlara destek vermeye çağırıyoruz” dedi. 

Dedesi ve babası tutuklu olan Dilşah Alkan’ın 11 yaşındaki torunu Serhat Alkan da nöbete katılarak ailelere destek veriyor.