Hasta ve infazları yakılan tutuklu ailelerinin, Van Barosu’nda başlattığı Adalet Nöbeti 72’nci gününde devam ediyor. Bugünkü eylemi, Van F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Botan Timur’un babası Kazım Timur ile aynı cezaevindeki hasta tutuklu İbrahim Alkan’ın eşi Dilşah Alkan sürdürdü. Eylemi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Gençlik Meclisi üyeleri ziyaret etti.

‘İMRALI TECRİDİ YAYILDI’

Ziyarette konuşan HDP Van Genç Kadın Koordinasyon üyesi Rojbin Varhan, cezaevindeki hukuksuzlukların insanlık dışı uygulamalar olduğunu belirterek, buna karşı annelerin başlattığı direnişi gençler olarak her zaman sahiplendiklerini kaydetti. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağır tecride dikkat çeken Varhan, İmralı’daki tecridin tüm cezaevlerine yayıldığını kaydederek, “Halkların Önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, tüm topluma, cezaevlerine yayılmış durumda ve bu durum herkesi etkiliyor” dedi.

‘ÇOK SAYIDA HASTA TUTUKLU VAR’

Cezaevindeki hasta tutuklulara da değinen Varhan, şöyle konuştu: “Hasta tutukluların, cezaevlerinde kalamaz raporları var. Cezaevi koşullarında hayatlarını idame ettiremezler. Bu anlamda Aysel Tuğluk, buna örnektir. Bu durumu yaşayan çok sayıda hasta tutuklu var. Bu infazda eşitsizlik durumu tam bir insanlık suçudur. Bu suçun karşısında durmak gerekir. Çoğu haksız bir şekilde cezaevinde olan insanların bir an önce tahliye edilmesi gerekir.” 

‘DİRENİŞLERİ BİZİM DİRENİŞİMİZDİR’

Urfa Adliyesi önünde Şenyaşar ailesinin sürdürdüğü Adalet Nöbeti anımsatan Varhan, “Emine annenin direnişi bizim de direnişimizdir. Buradaki annenler gibi uzun zamandır Adalet Nöbeti tutuyor. Failler tutuklanmıyor ama Emine anne defalarca gözaltına alındı. Burada çok büyük bir haksızlık var ve gençler olarak da bu haksızlığa da karşı duruyoruz” diye konuştu.

‘ADALETİN OLDUĞUNU KİMSE İDDİA EDEMEZ’

Türkiye’de adaletten bahsetmenin mümkün olmadığını dile getiren Varhan, “Türkiye’de adaletin olduğunu kimse iddia edemez. İktidar, kendi çıkarları doğrultusunda yasaları şekillendiriyor. Herkes bunun farkındadır. Başkanlık sistemi de demokrasi ve adalet üzerine kurulu değildir. Bu durumu kesinlikle kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Cezaevlerindeki tutuklularının sesinin daha gür çıkması için toplumun tüm kesimlerine çağrıda bulunan Varhan, “Herkes bu direnişin ucundan bir şekilde tutabilmelidir” dedi.