Tutsak ailelerinin, cezaevlerinde ağır hasta ve infazları yakılarak tahliye edilmeyen tutsakların serbest bırakılması için Van Barosu Hizmet Binası’nda başlattıkları "Adalet Nöbeti" bir haftayı geride bıraktı. Adalet Nöbeti’nin başladığı günden bu yana tutsak yakınlarının kararlı duruşu ve talepleri devam ederken, nöbete katılım da her geçen gün büyüyor. Adalet Nöbeti’nde bulunan aileler çağırıda bulunarak, “Hepimiz elimizi uzatalım beraber seslenelim yeter artık diyelim” dedi.

'HASTANEYE GİDEMİYORLAR, İLAÇLARINI ALAMIYORLAR'

Van F Tipi Cezaevi’nde 3 yıldır tutulan, kalp, tansiyon ve şeker hastalıkları bulunan 67 yaşındaki hasta tutsak İbrahim Alkan’ın eşi Dılşah Alkan nöbete katılan tutsak yakınlarından. Eşinin tedavi olması gerektiği ancak bu hakkın engellendiğine dikkat çeken Dılşah, “Cezaevinde binlerce hasta tutsak var hastaneye gitmek için defalarca dilekçe veriyorlar, hastaneye götürseler bile ilaçlarını alamıyorlar. Biz kimsenin ölmesini istemiyoruz, barış olsun yeter artık ne zamana kadar bu böyle devam edecek” diye konuştu. 

'CEZAEVİNDE KALAMAZ'

Eşinin 7 yıl 6 ay hapis cezası aldığını ancak hastalıklarından dolayı cezaevinde kalmaması gerektiğini vurgulayan Dılşah, “Biz hasta olan bütün tutsakların serbest bırakılmasını istiyoruz. Çoğu tutsağın cezası bitmesine rağmen tahliye edilmiyor. Tutsak aileleri olarak nöbete başladık, herkes elini vicdanına koysun. Yeter artık bitsin bu zülüm. Hepimiz ses çıkarmazsak bu zulüm böyle devam eder. Hepimiz elimizi birbirimize uzatalım, beraber seslenelim ‘yeter artık’ diyelim” diye konuştu.

'BÜTÜN TUTSAK AİLELERİNİN DE KATILMASINI İSTİYORUZ'

35 yıl ceza alan ve birçok rahatsızlığı bulunan hasta tutsak Sinan Dayan’ın annesi Zeynep Dayan da oğlunun 5 yıl 4 aydır cezaevinde tutsak olduğunu ve bu süre zarfında iki defa ameliyat olduğunu aktardı.  Van F Tipi Cezaevi’nde tutsak olan oğlunun iki aydır karantina koğuşunda tutulduğunu söyleyen Zeynep, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an ne durumdadır bilmiyorum çünkü 20 gündür telefon açmıyor. Bu sene çocuğumu iki defa görebildim, hasta olduğu için hep karantinaya alıyorlar. Eğer hep karantina da kalacaksa yanımızda olması daha iyi en azından evde ona iyi bakarız.”

'NE KADAR KALABALIK OLURSAK SESİMİZ OKADAR DUYULUR'

 Adalet Nöbeti’ne tutsakların sesi olmak için başladıklarını dile getiren Zeynep, diğer ailelerden de destek beklediklerini söyledi. Zeynep, “Ne kadar kalabalık olursak sesimizi o kadar çok insan duyar. Çocuklarımızı bıraksınlar. Nöbetimize de tutsak ve hasta tutsak yakınlarının katılmasını istiyorum. Cezaevlerinde bulunan herkes için bir olursak bir çözüm olabilir” dedi.  

'HEPİMİZ BİR OLUP ADALET İSTİYELİM'

Hasta tutsak Emrah Abi’de 10 yıldır cezaevinde bulunuyor.  Annesi Asya Abi yaptıkları nöbete dair şöyle konuştu:  “Ben buraya adalet için geldim, adalet istiyorum. Emrah Van’daki cezaevinde kalıyordu, Osmaniye Cezaevine sürgün ettiler. 2 aydır göremiyorum. Bu kadar ceza vermelerinin tek sebebi Kürt olması. Ben de diğer ailelerin bize katılmasını istiyorum hepimiz bir olup adalet isteyelim.”