Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) ekiplerinin kentteki elektrik sayaçlarını direklere taşıması sonrası abonelerin faturaları iki-üçe katlandı. Kimi abonelere 700-800 TL kimilerine ise bin TL'yi aşkın faturalar kesiliyor. Söz konusu fatura bedelleri ise abonelere telefon üzerinden kısa mesajla gönderiliyor. Aboneler, hem şişirilen faturalar hem de kullandıkları enerjinin detaylarını görememekten şikayetçi. 

MESAJ İLE FATURA DÖNEMİ  

Yüksek faturalardan şikayet eden Abdulllah Erveren, bu ay kendisine 662 TL, ağabeyine ise bin 62 TL fatura geldiğini aktardı. Faturalar karşısında şok olduklarını belirten Erveren, durumu “zulüm” olarak değerlendirdi. Erveren, “Elektriklerimiz çok fazla geliyor. Bu kadar da olmaz. Bu vicdani değil. Zaten pandemiden dolayı iş yok ve birçok kişi işsiz durumda. Benim gibi birçok insan aynı durumda. Bizim mahallede bazılarına bin 400 TL gelmiş. Bu insanlara daha ne kadar süre bu şişirilmiş faturalar gelecek. Kullandığımız bir şey de yok. Evimde sadece iki ampul açık" şeklinde tepkisini dile getirdi. Kısa mesajla gönderilen faturalara tepki gösteren Erveren, "Kaç kilobayt kullandığımızı göremiyoruz. Telefonumuza gönderilen kısa mesajlardan ne kadar harcadığımız, ne kadar vergi ödediğimiz yok. Bu halkı sömürmektir" dedi. 

KİRA 350, FATURA 700 TL

Kirada oturduğu eve 700 TL fatura geldiğini aktaran Hızeyca Korkmaz da, bu durum karşısında şaşkın olduklarını dile getirdi. Asgari ücretin büyük bir bölümünün elektrik faturasına gittiğine dikkati çeken Korkmaz, “Kaldığım ev kiralık ve her ay 350 TL ödüyorum. Eşim asgari ücrete çalışıyor. Bir yandan da kredi ödüyoruz. Bu kadar fatura ödeyecek durumumuz yok. O kadar tasarruf yapmama rağmen bu kadar bir ücret gelmiş. Sayaçlar direklere taşınmadan önce bize gelen elektrik faturası 150 ile 250 TL arasındaydı" şeklinde konuştu.  

GEREKÇE: TESİSAT  

Asgari ücretin altında bir kazançla geçindiğini söyleyen Devlethan Korkmaz ise, 850 TL fatura ödediğini kaydetti. Kazançlarının büyük bir bölümünü elektriğe verdiklerini dile getiren Korkmaz, "Böyle devam edecekse en iyisi elektriklerimizi kessinler. 850 TL ben nereden getireceğim? Eskiden bize gelen fatura 100 ile 250 TL arasındaydı. Yetkilerle durumu sorduğumuz zaman da 'evinizde bulunan elektrik tesisatıyla alakalı' diyorlar. Tesisatçı getirdiğimizde de 'herhangi bir sorun yok' diyor. Sadece kısa mesaj geliyor. Mesajlarda ise sadece gelen ücret var" ifadelerini kullandı.(Van/MA)