Van’da, Tevgara Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi tarafından “Dem, dema Azadiya Jinan e” sloganıyla Musa Anter Parkı’nda düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi coşkuyla başladı. Kentin bir çok noktasından gelen kadınlar, alana kurulan 4 arama noktasından girdi. “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla alana gelen kadınlar, çalınan müzik eşliğinde halaya durdu. Kiras-fistanlarıyla alanı renk cümbüşüne çeviren kadınlar, “Deniz Poyraz isyanımızdır”, “Ez jinim, ez Kûrdim”, “Êdî bes e”, “Bijî berxwedana zindana”, “Gariba Gezer nemir e” ve “Êdî bes se, dem dema Jinan e” lolipopları ile TJA flamalarını taşıdı. Miting tertip komitesi tarafından hazırlanan ve üzerinde “Garibe Gezer”, “Ekin Wan” yazılı lolipopların taşınmasına ise izin verilmedi. Mitingin başlamasına kısa bir süre kala ise HDP il binasında toplanan kadınlar, sloganlarla alana yürüyerek slogan ve zılgıtlarla karşıladı.

‘KÜRT KADINI DEVRİM YARATTI’

Bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan mitingde konuşan Tertip Komitesi Başkanı Ayşe Minaz, “8 Mart sembol günlerden bir tanesi olsa da onlarca yıldan bu yana kadın yoldaşlarımız eşit bir dünya, özgür bir dünya, sömürüsüz, şiddetsiz bir dünya, demokratik bir Türkiye için mücadele ettiler, bu uğurda   canlarını vermekten çekinmediler.  Kadın mücadelesinin en zorlusu, zahmetlisi bizim coğrafyamızda ve topraklarımızda gerçekleşti. Ortadoğu'da ve bu coğrafyada kadının insanlık mücadelesi, çabası dillere destan kahramanlıklar bıraktı. Bu kahramanlıklar kadını toplumun öncüsü, dönüştürücüsü yaptı. Kısacası Kürt kadını mücadelenin her alanında bir devrim yarattı. Toplumu dönüştürdü, kendisini dönüştürdü ve gelecek nesillere sağlam bir miras bırakmanın temellerini attı. Dünya kadın mücadelesine örnek olacak bir motivasyon kaynağı oldu. Tarihe altın harflerle yazılacak bir birikim bıraktı ve liderlik etti. Kadın tarihi yeniden yazıldığında bu coğrafyanın zorluğu, zahmeti, Kürt kadının mücadelesi büyük puntolarla yazılıp okunacaktır” dedi.

‘SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ VAR’

Kadınların bütün alanlarda söyleyebilecek sözünün olduğunu söyleyen Minaz, “Bugün kadın mücadelesi modern dönemin bütün olumsuzluklarına itiraz edip kadın bilinçlendirmesini, kadın farkındalığını ve kadının toplumsal sorunlarını dile getirmekte en güncel enstrümanlar ve mücadele yöntemlerini kullanarak kendi yaşam alanının yaratmaktadır. Bunu bilimsel yöntemler kullanarak bir paradigmaya dönüştürmektedir.  Bu yaşam felsefesi ile hem kendisini hem de iddialı bir şekilde erkeği de özgürleştirebilecek bir yaşam perspektifi sunmaktadır. Kadının bütün alanlarda söyleyebilecek güçlü sözü vardır. Toplumsal sorunlara duyarlı, şehirlerini  yaratmadan, yönetmeye; bilimi yazmada, sanatı yaratmadan tutun insan adına ne konuşulacak da her alanda güç getirebilecek bir kadın yaratıcılığının olduğunu söyleyebilir” diye konuştu.

‘HESABINI SORACAĞIZ’

HDP İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun ise, Kürt kadınlarının artık özgürlüğü inşa ettiklerini belirterek, “Kadınlar kendi iradesi ile büyük bir mücadele yürütüyoruz. Mücadelemiz üniformalı kadın katillerine ve tecavüzcülerine karşıdır. Kadının kurtuluşu kadınların duruşunda ve örgütlülüğündedir. Kadınların örgütlülüğü bu eril düzene bir yanıt olacaktır. Biz bu kentte bir kadının daha öldürülmesine izin vermeyeceğiz. Üniformalı erkekleri uyarıyoruz; hiçbir kadın yalnız değildir. Bu dünyayı başınıza yıkacağımızı ve her türlü suçun hesabını soracağımızı bilin. Kadın ve çocuklardan kirli ellerinizi ve üniformalarınızı alıp gideceksiniz” dedi.

‘DÜNYANIN TÜM KADINLARINA MESAJ VERİYORUZ’

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı da, kadınların meydanlarda buluşmasının tüm dünya kadınlarına eşitlik ve birliktelik mesajı olduğunu belirterek, “Dünyanın her yerinde olduğu gibi bugün Van’da da kadınlar özgür ve adil bir dünya mücadelesinin en ön saflarını doldurmuş bulunuyor. Rosa’lardan, Leyla Qasım’lara, Arin Mirxan’lardan Leyla Güvenx’lere bir özgürlük koşusudur. Kadın evet ve hayır arasında bir renktir. Hayata, sevgiye, insanca yaşama barışa, özgürlüğe evet ama çelikvari bir irade ile zulme, nefrete, taciz ve tecavüze hayır diyoruz” dedi.

Varlı’nın konuşmasının ardından miting Şilan Dora’nın seslendirdiği şarkılarla devam ediyor. 

ADALET NÖBETİ’NDEKİ AİLELER ALANDA

Sanatçı Şilan Dora’nın konserinin ardından sahneye Van Barosu’nda Adalet Nöbeti tutan Dilşah Alkan ve Aslıhan Timur çıktı. Kadınlara seslenen Alkan, sadece adalet istedikleri ve bu sağlanıncaya kadar mücadele devem edeceklerini söyledi. Alkan, tüm kadınları ve halkı kendilerine destek vermeye çağırdı. Konuşmanın ardından miting alanından “Bijî Serok Apo” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganları yükseldi.

‘TECRİT TÜM CEZAEVLERİNE YAYILDI’

TJA aktivisti Aynur Sarıca, bugün alanda binlerce kadının direndiğini belirterek, “Bugün sadece kadınlar değil, toplumun tümü ağır bir tecrit altındadır. Tecrit, Sayın Öcalan şahsında tüm cezaevlerine yayıldı. Biz, bu tecridi kabul etmeyeceğiz. Erkek ve ulus devletler kadınların yaşam alanlarında olmaması için elinden gelen her şeyi yapıyor. Kadınların sürekli dört duvar arasında kalmasını istiyorlar. Biz buradan sesleniyoruz; kadınlar asla sizin bu politikalarınıza müsaade etmeyecek. Biz kadınlar, kirli savaş politikalarına, yoksulluk ve kırıma karşı direniyoruz, direneceğiz. Uzun bir süredir mücadelemizi geriletmek için ellerinden geleni yapıyorlar ama bilsinler ki asla yılmayacağız ve mücadelemizden geri adım atmayacağız” diye konuştu.

BULDAN, KADINLARA SESLENİYOR

Sarıca’nın ardından Kürt Kadınlar Birliği Platformu’nun mesajının okunmasının ardından sanatçı Rewşen Çeliker şarkılar seslendirdi. Çeliker’in şarkıları eşliğinde kadınlar halaya durdu.  

Mitingde sahneye çıkan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kadınlara sesleniyor.