Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tayip Temel, Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 70 yaşındaki hasta tutuklu Sitî Gören’in, yerlerde sürüklenerek revire götürüldüğünü belirterek, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Hakkında 3 yıl 3 ay hapis cezası verilen Gören’in sağlık sorunlarına değinen Temel, “70 yaşındaki tutuklu Sitî Gören'in her iki kolunda da platin bulunmaktadır. Aynı zamanda şeker ve tansiyon hastasıdır. Yakınları aynı koğuşta kaldığı arkadaşlarının yardımıyla ihtiyaçlarını karşıladığına vurgu yapmaktadırlar. Hastalığı ağırlaştığı için revire gitmekte de zorlandığını söyleyen yakınları, en son yaptıkları görüşte Sitî Gören’nin yerlerde sürüklenerek revire götürüldüğünü belirtmişlerdir.  Hapishane koşullarında bulunduğu her gün sağlık problemleri artmaktadır. Diğer hasta tutuklulara yapıldığı gibi Siti Gören'in de Covid-19 salgını nedeni ile sağlık hakkı ihlal edilerek yaşamı tehdit edilmektedir” dedi. 

Temel, Gören’in maruz kaldığı hak ihlalleriyle ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e şu soruları sordu:

“* Sitî Gören’nin revire yerlerde sürüklenerek götürüldüğü iddiası doğru mudur? Doğru ise 70 yaşında her iki kolunda da platin bulunan hasta bir tutukluyu yerlerde sürükleyen kişi/kişiler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

* Sitî Gören en son hangi tarihte revire/hastaneye götürülmüştür? Şu anki sağlık durumu nedir?

* Sitî Gören’nin yüksek risk grubunda olduğu gerçeği nedeniyle, Covid-19 salgınından korunması için herhangi bir koruyucu tedbir uygulanmaktadır?

* Sitî Gören’in tahliye edilmesi için Bakanlığınızca herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?

* Yüksek risk grubunda bulunan Sitî Gören örneğinde olduğu gibi, hasta tutukluların salgından korunmasına yönelik tedbir amaçlı herhangi bir planlamanız mevcut mudur?”(Ankara/MA)