Ankara’da 6 yıl önce kemik iliği kanseri (Lenfositler)teşhisi konulan Şükran Demirel (13) son bir yıldır hastalığının ileri evre olmasından kaynaklı ilaç tedavisine yanıt vermiyor. Şükran 4 aydır Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’nde ilik nakli olmayı bekliyor. Hastane yönetiminin ilik nakli için yaptığı başvuru Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmıyor. Hakkâri’nin Çukurca ilçesine bağlı Yukarı Akkaya (Serespî) köyünde yaşayan aile Şükran’ın tedavisi için Van’a gelmek zorunda. 

‘İlik nakli olmadığı sürece iyileşmeyecek’

Şükran’ın yaşıtlarına göre gelişiminin geri kaldığını fark etmeleri üzerine Ankara’ya götürdüklerini söyleyen anne Halime Demirel, iki çocuğunun daha ilik kanseri olduğunu ifade etti. Doktorların akraba evliliğini sebep olarak gösterdiğini aktaran Halime, “6 yıl önce gelişimleri geri olduğu için kızlarımı Ankara’ya götürdüm 3’üne de ilik kanseri teşhisi konuldu. Kızlarım iyi görünüyordu ama Şükran son 1 yıldır kötüleşti. 6 aydır sürekli hastanedeyiz. Şükran iki ay boyunca yatırıldıktan sonra taburcu edildi fakat rahatsızlandığı için tekrar hastaneye getirdik. Şükran’ın vücudu beyaz kan üretmiyor bu nedenle güçsüz düşüyor. Hafta da bir kez beyaz kan veriliyor. Hastanede ilaçlarla ağrıları diniyor ama iyileşmiyor. Şükran’ın hastalığını ileri evrede olmasından kaynaklı ilaç tedavisi artık yanıt vermiyor” dedi. 

“Kızımın ilik nakli olması gerekiyor bunun için de Sağlık Bakanlığı’ndan onay alınması gerekti” diyen Halime, “Ama ‘iyileşemeyeceği’ gerekçesiyle onaylanmadı. İlik nakli olmadığı sürece de iyileşmeyecek” diye belirtti.

‘Kızımı kaybetme korkusu yaşıyorum’

“Van’a yetişinceye kadar kızımı kaybetme korkusu yaşıyorum” diyen Halime, tek bir ilacının fiyatının 3 bin TL olduğunu aktardı. İlaçların Van’da bulunmadığı için dışardan geldiğini ifade eden Halime, “SGK’nin yüzde 50 karşılamasına rağmen zaman zaman ödemekte sıkıntı yaşıyoruz. Burada bulunmadığı için dışardan sipariş üzerine geliyor. Bazen bir hafta gecikmeli gelebiliyor” diye kaydetti. 

‘Kan verilirse uygun ilik bulunabilir ve kızım da iyileşir’

Diğer çocuklarının da hastalıklarının ilerlemesinden endişe ettiğini dile getiren Halime, “Kızım artık kişisel ihtiyacını karşılayamıyor, yatağa bağlı yaşıyor. Bir an ayrılamıyorum başından, doğrulacak gücü dahi kalmadı. Çok üzülüyorum. Şükran’ın bu durumundan dolayı diğer kızlarımla da ilgilenemiyorum. Diğer kızlarım Şükran’a göre daha iyiler fakat onların da aynı şeyleri yaşayacağından çok endişe ediyorum.  Kızımın yaşamasını ve ilik için onay istiyorum. Kan verilirse uygun ilik bulunabilir ve kızım da iyileşir" dedi.