Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Çocuk Hakları Komisyonu kuruldu. Komisyonun kuruluş  amacına ilişkin KESK binasında basın toplantısı düzenlendi. Açıklamayı okuyan KESK Van Çocuk Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Azize Kılıç, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi’ne taraf olduğunu; ancak diğer uluslararası sözleşmelere uyulmadığı gibi bu sözleşmenin de yükümlülüklerini yerine getirmediğini söyledi. İstanbul Sözleşmesi’nden çekinilmesine dikkati çeken Kılıç, böylece hem kadın ve çocuklara yönelik şiddetin ve istismarın cezasız bırakıldığına işaret etti.

‘ANAYASAL HAK KULLANILAMAZ HALE GELDİ’

Türkiye’de çocuğa dönük hak ihlallerinin pandemi sürecinde yükseldiğini ifade eden Kılıç, “Çocuklar, doğalarına aykırı bir biçimde uzun süre evlerde kapalı kaldılar ve kalmaya devam ediyorlar. Kapalı ortamlarda şiddetin arttığı gerçeği, pandemi döneminde kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin artmasıyla kendisini bir kez daha gösterdi. Önlemler dahilinde okulların kapatılmasından dolayı uygulanan uzaktan eğitim, eğitim sisteminin sorunlarının, zaten var olan eğitimde fırsat eşitsizliğinin daha gazla görünür olmasına yol açmıştır. Anayasal bir hak olan eğitim hakkı kullanılamaz hale geldi” dedi.

‘İHMALLERİN SORUMLUSU DEVLETTİR’

Türkiye’de çocuklar üzerinde yıkıcı etkisi olan sorunların giderek arttığına vurgu yapan Kılıç, “İlimizde ve tüm ülkede yoğun bir şekilde yaşanan çocuk hakları ihlallerinin sorumlusu ihlallerin oluşmasını olmadan önleme, etkin müdahale, sorumluluk zincirine odaklanma, onarıcı adaleti tahsis etme ve cezasızlık kültürünü ortadan kaldırma yükümlülüklerini yerine getirmeyi çocuğun yüksek yararına odaklamaktan uzak tutan devlettir” diye konuştu. 

Van’ın ekonomik bağlamda yoksul bırakılan bir kent olduğunu kaydeden Kılıç, sınır kenti olması nedeniyle de mülteci-sığınmacı çocukların temel hakları alanında da çok ciddi ihlallerin söz konusu olduğunu söyledi.

KURULUŞ AMAÇLARINI AÇIKLADI

Komisyonun sendikalarının tüzüğünde yer alan maddelere göre kurulduğunu ifade eden Kılıç, kuruluş amaçlarına ilişkin şunları söyledi: “KESK çocuk hakları komisyonu olarak amacımız: çocuk hakları alanında ulusal ve uluslararası mevzuata göre, çocuk haklarının tanınması, koruması, uygulaması, geliştirilmesi ve izlenmesine yönelik mesleki çalışmalar yürütmeyi, çocuğun üstün yararının sağlanmasına yönelik olarak tüm mekanizmaların işletilmesinde rol almayı, çocuğun yaşama, gelişme, korunma ve katılmım hakkının sağlanması, çocuğun öncelikli yararının gözetilmesi, görüşünün alınması, çocuğa karşı ayrımcılığın önlenmesi ilkeleri doğrultusunda çalışmayı hedeflenmektedir.”