Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyesi Gülistan Kılıç Koçyiğit, Van T Tipi Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerinin yerinde incelenmesi ve Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan hasta tutuklu Fatma Tokmak’ın durumuna ilişkin Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvurdu.

Koçyiğit, Van Cezaevi’nde yaşanan hak ihlalleri şöyle sıraladı: “Mahpuslara ait olan defterlerde Kürtçe yazılar olduğu gerekçesiyle toplatılması, kitap sınırı getirilmesi ve dışarıdan hiçbir suretle kitap alımının yasaklanması, her şeyin pahalılaştığı bir dönemde mahpuslara dış posta aracılığıyla para karşılığında ihtiyaçlarının giderilebileceğinin söylenmesi, birinci derece yakınlar dışında aynı cezaevinde bulunan tanıdıklara mektup gönderilmesinin yasaklanması, cezaevi kantinin talepler dışında ürünler geliyor olması ve istenilmeyen ürünün kullanılmasının dayatılması, yaşanılan hak ihlallerine ilişkin mahpusların şikâyetleri ilgili bakanlıklara iletilmemekte üstelik hakaretten dolayı suç duyurusunda bulunulduğunda da mahpusun memura hakaret ettiği iddia edilerek hakkında tutanak tutulması, pandemi kapsamında alınan önlemlerde, açık görüşlerin kaldırılması dışında bir önlem alınmaması ve dışarı ile temaslı olan memurların sürekli suretle koğuşlara giriş yapması, hijyen malzemelerinin temin edilmemesi.”

TOKMAK’IN DURUMU 

Koçyiğit, Tokmak’ın durumuna ilişkin verdiği dilekçede ise şu ifadelere yer verdi: “Tokmak, 1996 yılında 2,5 yaşındaki oğlu Azad ile gözaltına alınmış, ağır işkence altında ifadesi alınmak istenmiş, Türkçe bilmediği halde önüne konulan ifade zaptına zorla parmak bastırılmış ve bu ifadeye dayandırılarak müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen yeniden yargılaması yapılmayan mahpus işkence altında verdiği ifade gerekçe gösterilerek, halen cezaevinde tutulmaktadır. Gördüğü ağır işkence ve cezaevi şartları nedeniyle astım ve romatizmal kalp hastalığına bağlı ileri derece mitral ve triküspit yetmezlik, ileri derece mitral darlık ve arteryel ve pulmoner hipertansiyon hastalıkları bulunmaktadır. Fakat Adli Tıp Kurumu (ATK), Fatma Tokmak için aksi yönde rapor düzenleyerek, tahliyesinin ve tedavi hakkının önüne geçilmiştir.  İleri derecede kalp, astım ve hipertansiyon hastalığı olan Fatma Tokmak’ın, jinekolojik hastalıkları ve diş hastalıkları da mevcuttur. Cezaevi koşullarında yaşamını devam ettirmesi mümkün değilken, avukatlarının yapmış olduğu tahliye başvuruları da henüz kabul edilmemiştir. Fatma Tokmak ile yapılan son görüşmeden bilgi aktaran avukatlar, mahpusun bayılmalarının arttığını, göğsünde ve kollarında morarmalar, şişlikler oluştuğunu belirtmişlerdir. Yaşam hakkı ve tedavi hakkı ihlal edilen Fatma Tokmak’ın derhal cezaevinden çıkartılması gerekmektedir.”