Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde bulunan tutukluların, Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarının son bulması talebiyle 14 Eylül’de başlattığı dönüşümlü açlık grevi, 32’nci gününde sürüyor. Tutukluların eylemi ve taleplerine ilişkin konuşan Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Van Şubesi Eşbaşkanı Kudret Temel, toplum üzerinde sürdürülen baskı politikalarının cezaevlerine de sirayet ettiğini söyledi. Tutukluların taleplerinin haklı ve meşru olduğunu dile getiren Temel, taleplerin karşılanmasını istedi. 

HAK İHLALLERİNİ SIRALADI

Taleplerin aynı zamanda yasal haklar olduğunun altını çizen Temel, 15 Temmuz askeri girişiminin ardından ilan edilen OHAL’in kaldırılmasından sonra da uygulamalarının devam ettiğine dikkati çekti. Temel, cezaevinde yaşanan hak ihlallerini şöyle sıraladı: “Siyasi tutuklular izole ediliyor. Siyasi mahpuslara yönelik hak ihlalleri ve tecride son verilmesi, görüşlerde keyfi üst aramalarının kaldırılması, havalandırma sürelerinin arttırılması gibi, tamamıyla karşılanması gereken taleplerdir. Bir kişinin yemeği 5-6 kişiye veriliyor. Verilen yemekler de çoğu zaman yenilecek durumda olmadığı aktarılıyor. Bunun gibi yaşanan birçok sıkıntıya çözüm olunması için birçok kez cezaevi yönetimiyle görüştüler ancak yönetim bu taleplere kulağını kapadı.” 

‘CENAZELER ÇIKMADAN…’

Tüm girişimlerine rağmen tutukluların taleplerinin karşılanmadığını söyleyen Temel, taleplerin bir an öne karşılanması çağrısında bulundu. TUHAY-DER’e konuyla ilgili başvuruda bulunan ailelerin, taleplerin karşılanmaması durumunda açlık grevine başlayacaklarını aktaran Temel, “Herkesin tutuklulara sahip çıkması gerekiyor. Herkesin bu konuda duyarlılık ve sorumlulukla yaklaşması gerekiyor. Tutukluları baskı altında yalnız bırakmamak için, tutukluların taleplerini sahiplenmemiz gerekiyor. Aksi durumda cezaevlerinden cenazeler çıkacak” uyarısında bulundu. 

‘LAVABONUN ÖNÜNDE UYUYORLAR’

Cezaevindeki doluluk oranına değinen Temel, “Koğuşlarda doluluk oranı çok fazla olduğu için, bazı tutuklular yerde, lavabonun önünde uyuyor. Tutukluların artık yatacak yerleri dahi yok. Var olan sosyal mesafe kuralı cezaevlerinde uygulanmıyor. Tutuklular hastalandığında dahi revire kaldırılmıyorlar. Aileler ya da avukatları cezaevine başvurduktan sonra revire götürüyorlar” diye belirtti. 

MA / Dindar Karataş