Van Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde oda değişimine karşı çıkan tutukluların darp edilmesini protesto etti. Eylemin yapılacağı Sanat Sokağı’nı ablukaya alan polis, açıklamanın burada yapılmasını engelledi. Bunun üzerine dernek binası önünde gerçekleştirilen açıklamaya, HDP ve DBP İl Eşbaşkanları, TJA aktivistleri, Eğitim Sen Şube yöneticileri ile tutuklu yakınları katıldı. 

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Van Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu’nun cezaevinde tutuklu ve hükümlülerle yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan raporu, TUHAY-DER Van Şube Yöneticisi Adil Koçak okudu.

HAK İHLALLERİ OLAĞANLAŞTIRILDI

Tutukluların cezaevinde birçok hak ihlali ile yüz yüze olduğunu belirten Koçak, 

özellikle son yıllarda demokratik özgürlükçü bir yaklaşım yerine tümden güvenlikçi ve tekçi yaklaşımın ortaya çıktığını söyledi. Koçak, “Hem cezaevlerinin doğal yapısı hem de uygulanan ceza infaz rejimi, uyduruk gerekçeler ve pişmanlık dayatmasının ürünü olarak ‘iyi hal’ adı altında bir uygulama ortaya koyulmuştur. Oluşturulan kurul aslında yaşanan hukuksuzlukların en somut göstergesi olmuştur. Mevcut haliyle cezaevleri birer hak ihlali-işkence-çıplak arama merkezlerine dönüştürülmek istenmektedir. Netice itibari ile 26 Temmuz’dan itibaren Türkiye’de toplam 368 cezaevinde 251 bin 89 tutuklu ve hükümlü bulunmaktadır. Uygulanan sözde adalet sisteminin en büyük hedefi ise cezaevi ve tutuklu sayısını artırmak olmuştur. Bu haliyle sürekli yeni cezaevleri yapılması bu durumun en temel göstergesidir. İktidarın sürekli yeni tip cezaevleri yapması ve cezaevlerinde baskıyı artırması neticesinde hak ihlalleri bütünüyle cezaevlerini sarmış ve dayanılmaz bir hal almıştır. Bu durumun en somut örneği olarak Van F Tipi Cezaevi’dir” ifadelerini kullandı. 

HAKARET VE DARP 

Van F Tipi Cezaevi’nde bulunan 4 tutuklu ile yapılan görüşmeyi aktaran Koçak, şöyle dedi: "14 Ekim tarihinde cezaevi idaresince tutukluların bulunduğu 4 odaya yeni tutuklananların konulacağı ve boşaltılmak istendiği, tutukluların da 3 odayı boşaltmayı kabul ettikleri ancak son odayı boşaltmak için bir gerekçe olmadığı için kabul etmedikleri, tutuklulardan H.A. ve oda arkadaşlarının hakaret ve darbe maruz kaldığı, tepki olarak tüm tutukluların kapı vurma eylemi yaptıkları, 30 tutuklunun süngerli oda denilen yere götürüldüğü ve yarım saat karantinadaki tutuklularla karma bir şekilde bekletildikleri, görüşmeler neticesinde eylemin sonlandırıldığını ve 30 tutuklunun odalarına geri getirildiği raporlaştırıldı.”

DUYARLILIK ÇAĞRISI

Tutuklulara dönük gerçekleşen bu saldırının kabul edilemez olduğunu ifade eden Koçak, cezaevlerinde yaşanan ve işkenceye varan uygulamaların son bulması çağrısında bulundu. Koçak, kamuoyunu tutukluların yaşadığı hak ihlallerine ilişkin duyarlı olmaya ve Van F Tipi Cezaevi’nde yaşanan sorunların yerinde tespiti açısından Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu bir an önce cezaevine ziyaret gerçekleştirmeye çağırdı.

Açıklama 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.