Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu, gölden çıkarılan mülteci cenazeleri üzerine yaptıkları Adli Tıp inceleme notlarını gazetemizle paylaştı. Komisyon üyesi Av. Jindar Uçar, “Tutuklanan şüphelinin ifadesinde, güvertede o an 15’e yakın kişinin bulunduğu ifade ediliyor. Biz sadece onlardan üçüne ulaşabildik. Vücut bütünlüğü bozulmamış olanlar ambardan çıkarılanlar“ dedi.

Evrensel Gazetesi'nin aktardığına göre,Van gölünde 27 Haziran’da batan balıkçı teknesinden çıkarılan cansız bedenler Van’da bulunan çeşitli hastaneler ve Ali Tıp Kurumunda tutuluyor. Yasal prosedür gereği 15 gün boyunca ailelerine ulaşılamayan cenazeler ise kimsesizler mezarlığına defnediliyor. Konuyla ilgili Adli Tıp incelemelerinde bulunan Van Barosu Göç ve İltica Komisyonunu, bugüne dek gölden çıkarılan 60 cenazenin fotoğraf, cenaze bulunma tarih, defin durumu ve tutulduğu morg bilgilerini içeren kayıtları incelediklerini açıkladı. Konuya dair aldıkları notları paylaşan Komisyon Üyesi Av. Jindar Uçar, “Cenazelerin büyük kısmı vücut bütünlügünü korumuş. Ancak aralarından üç tanesi ileri derecede çürümüş. Adli tıp yetkilileri cenazelerin çürümesini su yüzeyinde kalmalarına bağlıyor. Sağlam cenazelerin tamamının teknenin kilitli ambarından çıkarıldığı düşünüldüğünde, çürüyen cenazelerin teknenin güvertesinde iken teknenin alabora olması üzerine boğulan mülteciler olduğu ihtimali mevcut“ ifadelerini kullandı.

Cansız bedenlerden birinin Tatvan, bir diğerinin Gevaş kıyısına yakın sularda bulunduğunu hatırlatan Uçar, “Gölde akıntı çok güçlü. Çürümüş 3 cenaze muhtemeldir ki güvertedeydi. Çürüme nedenleri ise oksijen ve güneş ışığı ile temas. Güvertede o an 15’e yakın kişinin bulunduğu ifade ediliyor. Biz sadece onlardan üçüne ulaşabildik. Diğerlerinden henüz haber yok. Geri kalanlar vücut bütünlüğü bozulmamış olanlar yani 107 metre derinlikten ambardan çıkarılanlar“ diye konuştu.

CENAZELER ARASINDA İKİ ÇOCUK VAR

Gölden çıkarılan mülteci cenazelerinin Van Adli Tıp Kurumu, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Van Askeri Hastanesi ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi morglarında tutulduğunu belirten Av. Jindar Uçar, “Bugüne dek 21 cenaze kimsesizler mezarlığına defnedildi. Cenazeler arasında henüz kadın yok ancak yaşı küçük iki çocuk var“ dedi.

DOKUZ CENAZE AİLELERİNE TESLİM EDİLDİ

Adli Tıp Kurumunun kimligi tespit edilemeyen cenazeleri 15 gün morgda beklettiğini, bu süre sonunda ailelere ulaşılmazsa kimsesizler mezarlıgına defnedildiğini beliten Av. Uçar devamında şunları söyledi: “Konsolosluk ya da bizzat basvurular üzerine aile ve yakınlarına teslim edilen cenaze sayısı şu ana kadar 9 oldu. Gölden çıkarılan cenazelerin fotografları şu ana dek yalnızca Afganistan büyükelçiligi ile paylaşılmıştır.“

KİMLİĞİ TESPİT EDİLEN İSİMLER

Avukat Jindar Uçar, komisyon olarak ailelerle temas kurarak yaptıkları görsel karşılaştırma neticesinde, kimlik bilgisi netleşen cenazelerin listesini de açıkladı. Buna göre;

• 58 nolu cenazenin Husnain Mahdi'ye ait olduğu belirlendi. 19 Temmuz'da gölden çıkarıldı, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda tutuluyor.

• 30 nolu cenaze ise Faisal Mahmoud'a ait. 13 Temmuz'da gölden çıkarıldı, Van Adli Tıp Kurumu morgunda tutuluyor.

• 28 nolu cenaze Javid Ahtar'a ait. 13 Temmuz'da gölden çıkarıldı, kimsesizler mezarlığına defnedildi.

• 24 nolu cenazenin Adnan Mustafa'ya ait olduğu belirlendi. 12 Temmuz'da gölden çıkarıldı, Van Adli Tıp Kurumu morgunda tutuluyor. (Yakınları cenazeyi almak için basvuru yaptı)

• 25 nolu cenaze ise Wafa Haider'e ait. 12 Temmuz'da gölden çıkarıldı, Adli Tıp Kurumu morgunda tutuluyor.

Husnain Mahdi

Husnain Mahdi

Adnan Mustafa

Wafa Haider

Fotoğraflar Kaynak: Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu