Madımak Katliamı’na ilişkin Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu tarafından açıklama yapıldı. Baro binasında yapılan açıklamayı Komisyon adına Av. Kadir Kutevi yaptı. 2 Temmuz 1993’de, Sivas Madımak Oteli’nin ateşe verilmesiyle yakılan katliam ateşinin 26 yıldır yürekleri yakmaya devam ettiğini belirten Kutevi, Sivas katliamının aydınlığa, demokrasiye, halkların kardeşliğine ve bir arada yaşama kültürüne yapılan bir saldırı olarak gerçekleştiğini vurguladı. 

‘KATİLLER AKLANMAYA ÇALIŞILIYOR’

Kutevi, "Bugüne kadar Sivas katliamını gerçekleştirenler ile bu katliamı engellemek için kılını kıpırdatmayanlardan hesap sorulmadığı gibi, halkları birbirine düşürmeyi hedefleyen provokasyonlar ve gerici-ırkçı saldırılar artarak devam etmiştir. 2 Temmuz 1993’te aydınların diri diri yakılmasına neden olanları korumaya çalışanlar, yaşanan acıları unutturmaya ya da gerçek katilleri yalan haberlerle aklamaya çalışmaktadırlar" dedi.

Kutevi, Sivas katliamının aradan 26 yıl geçmesine rağmen her geçen yıl daha büyük ve kitlesel bir öfke ile lanetlenmesi, ülkenin gericiliğe ve ırkçı-şoven odaklara asla teslim olmayacağının en somut göstergesi olduğunu da ifade etti.

Kutevi, “Türkiye’nin içinden geçmekte olduğu sancılı süreçte demokrasinin, barış, kardeşlik ve özgürlük taleplerinin kararlılıkla savunulması; iktidarın baskıcı, anti demokratik uygulamalarına karşı kararlı mücadelenin güçlenmesi açısından ayrı bir önem taşımaktadır" dedi.

'MADIMAK UTANÇ MÜZESİ OLMALIDIR'

Türkiye’de din ve devlet işlerinin birbirinden bağımsız gerçek bir laik yapıya kavuşturulması, bütün dinsel, mezhepsel, etnik oluşumlara eşit mesafede durulması sağlanmadıkça, halkları birbirine karşı kışkırtma girişimlerinin önüne geçmenin mümkün olmayacağını vurgulayan Kutevi, "Sivas Katliamı olmak üzere, Türkiye tarihindeki bütün provokatif eylemler, tertipler, cinayetler, 12 Eylül askeri darbesi başta olmak üzere bütün darbeler, plan ve girişimler bütün yönleriyle soruşturulmalıdır. Bizzat siyasi iktidar eliyle yaratılan her türlü inanç ayrıcalıkları, inançlar üzerindeki baskı ve ayrımcı uygulamalara son verilmeli, Aleviler başta olmak üzere farklı inanç gruplarının talepleri karşılanmalıdır. Madımak utanç müzesi olmalıdır" diye konuştu. 

"Katliama iştirak edenlerle katledilenlerin isimlerinin aynı tabloda yeri yoktur" diyen Kutevi, son olarak şunları ekledi "İnsan hak ve özgürlüklerinden, eşitlikten, demokrasiden, barıştan ve kardeşlikten yana olan herkes ve demokratik kitle örgütleri olarak bir kez daha katliamı lanetliyor ve unutturmayacağımızı haykırıyoruz."(Van/MA)