Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle basın açıklaması düzenledi. Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda yapılan açıklamayı Kadın Komisyonu Başkanı Fatma Gülgen gerçekleştirdi. Gülgen, açıklamada 2021 yılının ilk 65 gününde 68 kadının erkekler tarafından katledildiğine dikkat çekti.

TOPLUMSAL CİNSYET EŞİTLİĞİ SAĞLANMALI

Ulusal ve uluslararası sözleşmelerle korunan kadın haklarının ihlal edilmemesi için öncelikle toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerektiğine vurgu yapan Gülgen, "Devlet kadınların statüleri ve yaşam koşullarına dair eşitsizliklerin temelinde yatan ve erkeklerin ve kadınların politik, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamdaki rollerinin eşitsiz değerlendirilmesine yol açan yargıların ve engellerin tasfiyesi için çalışmakla yükümlüdür. Kamu kurum ve kuruluşları cinsiyet temelinde ayrımcılık yapmama ve eşitliği uygulamak için mekanizmalar oluşturmalı ve düzenlemeler yapmalıdır. Kadınlara karşı her türlü ayrımcılık sonlandırmalı, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanarak, kadının toplumsal konumu güçlendirilmelidir" dedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSIN

Ülkede toplumsal cinsiyet eşitsizliği her alanda var olmaya devam ederken, kadına ve çocuklara yönelik şiddet ve cinsel istismarın sistematik olarak arttığını kaydeden Gülgen, 6284 sayılı yasanın ve İstanbul Sözleşmesi’nin kadın katliamlarının azalmasında etkili olacağını kaydetti. Gülgen, "Avrupa Birliği mevzuatı, Uluslararası Çalışma Örgütü belgeleri, Birleşmiş Milletler Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi ve İstanbul Sözleşmesi’ne uygun şekilde eğitim, bilinçlendirme ve yasal düzenlemelere yönelik çalışmalar acilen yapılmalıdır" diye ekledi.

Gülgen, "Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak katledilen, kaybedilen, ayrımcılığa, şiddete, tacize maruz bırakılan kadınların insan hakları mücadelesini dünden daha büyük bir inançla ve dayanışmayla sürdüreceğiz" mesajı verdi.

Komisyon, açıklamanın ardından Edremit ilçesinde bulunan Yeni Doğan Ormanı'nda hukukçu kadınlar ve adliye personeli adına 500 fidan dikti.