Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobanê Davası 18 Mayıs’ta görülecek. Van Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Hamza Çiftçi, Kobanê Davası’na ilişkin konuştu. Mahkeme heyetinin hukuki görevlerini yerine getirmediğini anlatan Çiftçi, Kürt siyasetçilerin siyasetten uzaklaştırılmak istendiğini söyledi. 

‘ADİL YARGILAMANIN ESAMESİ YOK’

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne Kobanê Davası’na bakmak üzere bir heyetin atandığını dile getiren Çiftçi, bu durumun en başta doğal yargıç ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Mahkemenin bağlı olunan yasalara dahi uymadığını, sanıkların haklarının ihlal edildiğini anlatan Çiftçi, bu mahkeme tarafından adil bir yargılamanın yapılmasının mümkün olmayacağını söyledi. Çiftçi, “Kanunun hususlarını mahkemeye bizzat anlattık fakat mahkeme bunlarla ilgili kararlarını verdiğini iddianamenin okunmasının ardından taleplerin değerlendireceğini söyledi. Mahkeme yargılamadan ziyade bir şekli tamamlamaya çalıştı. Bir yargılama profili çizmeye çalıştılar. Ama adil bir yargılamanın esamesi yoktu” ifadelerini kullandı. 

‘YARGIYA MÜDAHALE’

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Demirtaş'ın ifade, özgürlük, güvenlik, serbest seçim haklarının ihlal edildiği ve serbest bırakılması yönündeki karara dikkat çeken Çiftçi, Kobanê Davası’nın da siyasi mahiyette olduğu Avrupa İnsan Hakları Büyük Daire Mahkemesi tarafından tescil edildiğini söyledi. Davanın siyasetten bağımsız ele alınmayacağını vurgulayan Çiftçi, dava duruşmasının görüldüğü gün Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından bir mahkumiyet hükmü içeren yorumların yapıldığını belirtti. Çiftçi şöyle devam etti: “Yapılanlar yargıya müdahaledir. Bu yargıç bağımsızlığını ortadan kaldıran bir durumdur. Bunlarla ilgili adli işlem yapılmalıdır. Bu şartlarda yapılan yargılama adil bir yargılama değildir. Bunu tüm dünya kamuoyu da biliyor.” 

‘DAVANIN ETKİLERİ OLACAK’

Davanın Türkiye yargı siyasi ve demokrasisi için önemli olduğunu belirten Çiftçi, davanın sonuçlarının toplumda çok ciddi etkileri olacağını ifade etti. Mahkemenin ve iktidarın bunu öngörmesi gerektiğini söyleyen Çiftçi, “Yargının da siyasi müdahalelere izin vermemesi gerekiyor. Bu durumun toplum açısından artık çekilmez bir hal aldığını hepimiz tanıklık ediyoruz. Yargının adaleti tesis etme görevi var. Aslında devletin bütün kurumlarının bütün işleyişi adalet üzerine olması gerektiği, adalet olmayan yerde de huzurun olmayacağını açıkça söylemek lazım. Kumpas davalarla, farklı görüşleri susturmaya çalışmak topluma hiçbir şey kazandırmaz. Yargının üzerine düşen şey tarafsız ve bağımsız bir şekilde bu yargılamayı adil bir şekilde sonuçlandırmaktır” dedi.(Van/MA)