Van Akademik Odalar Birliği (VAOB), Van’da yaşanan kent sorunlarını Haziran ayı toplantısını Van-Hakkari Tabip Odası’nda gerçekleştirdi. Toplantıya Van-Hakkari Tabip Odası, Van Barosu, Van-Bitlis-Hakkari Eczacılar Odası, Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) Van il Koordinasyon Kurulu, Van Diş Hekimleri Odası, Van Veteriner Hekimler Odası katıldı. Toplantıda yapılan değerlendirmeler sonucunda; Kapıköy Sınır Kapısı, kentte aşılama oranın düşük olması ve devam eden ara yol ile kaldırım çalışmaları ele alındı.

KAPIKÖY SINIR KAPISI

Toplantıyı 3 başlık altında değerlendiren oda temsilcileri, özelikle Van ve İran arasında geçişleri sağlayan Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılmasına rağmen kentte herhangi bir hareketlenmenin olmadığını paylaşarak, “Gerek Kapıköy gerekse de İran tarafındaki sınır kapısı ile ilgili güncel durum hakkında halkın ve Van esnafının yetkili makamlarca bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra her iki ülkenin Kovid-19 pandemi tablosu da göz önünde bulundurularak, geçişlerin ne zaman ve hangi tedbirlere bağlı kalınarak sağlanacağı hususunun da açıklanmasını talep ediyoruz” denildi.

DÜŞÜK AŞILAMA ORANI

İkinci başlıkta kent genelinde aşılama sorununu masaya yatıran oda temsilcileri, Van’ın aşılama oranının Türkiye genelinin altında olduğunu belirtti. Pandemiyle mücadelede aşının rolüne değinilen toplantıda, “Van Akademik Odalar Birliği olarak, halkımıza, pandemiyle mücadelede en etkili silahımızın aşı olduğunu ve bilimsel olmayan veya bilimle tescillenmemiş hiçbir bilgiye itibar edilmemesi gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Halkımızın tereddüdünün en önemli sebebi olarak gördüğümüz bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması konusunda elimizden gelen her türlü çabayı sergileyeceğimizi belirtiyor; özellikle sağlık meslek örgütleri ve sağlık alanındaki sivil toplum kuruluşlarını sürece dahil ederek şeffaf bir şekilde yönetmenin önemini vurgulayarak, tüm sağlık bileşenleri ile birlikte ortak mücadele çağrısında bulunuyoruz” diye belirtildi. 

ARA YOL VE KALDIRIM ÇALIŞMASI SORUNU

Kent genelinde uzun süredir devam eden ara yol ve kaldırım çalışmalarının gündelik ve ticari hayatı olumsuz etkilediğine işaret eden oda temsilcileri, çalışmaların kısa sürede bitmesi çağrısında bulunarak, çalışmaların çok yavaş ilerletildiğine dikkat çekti.

Toplantının sonuç bildirisinde ise, “Yerel yönetimlerin halkın ihtiyaç duyduğu çalışmaları yapması ebetteki olması gereken çalışmalardır. Ancak bu çalışmalar yapılırken kentin trafik yoğunluğunu, gündelik yaşamını ve özellikle ticari hayatını çok ciddi etkilemeden çalışmaların kısa süre içerisinde tamamlanması önem arz etmektedir. Ancak ne yazık ki son dönemlerde yapılan çalışmalarda bu hususların gözetilmediği, çalışmaların çok yavaş yürütüldüğü hatta kimi ara sokaklarda hiçbir çalışmanın olmadığı ve bundan dolayı kent yaşamının birçok boyutuyla olumsuz etkilendiği gözlenmektedir. Bunun yansıra çalışmaların planlanması sürecine halkın ve özellikle bu alanla ilgili kentin meslek odalarının dahil edilmesi, yapılacak olan çalışmaların uzun vadeli kentin ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde yapılması hem kaynakların verimli kullanılmasını sağlayacak hem de kent yaşamının sık sık bu şekilde olumsuz etkilenmesinin önüne geçilecektir” ifadeleri yer aldı.