Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, kentte kadınların fuhuşa sürüklenmesi, gençlerin uyuşturucu kullanımındaki artışa ve mültecilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için HDP Van İl Örgütü binasında basın toplantısı düzenledi. HDP Van İl Eşbaşkanı Fikret Doğan, İpekyolu ilçesindeki bir otelde uyuşturucu kullanan C.A ve B.A isimli gençlerin yaşamlarını yitirdiğini hatırlattı. Doğan, madde bağımlılığının bireysel değil, toplumsal bir sorun olduğuna dikkat çekti. Van’da uyuşturucu veya bağımlılık yapan maddelere erişimin denetiminde yetersizlikler olduğuna vurgu yapan Doğan, sorumlular hakkında gerekli cezai işlemlerin yapılması gerektiğini ifade etti. 

'GÖZ YUMULUYOR'

Doğan, uyuşturucu madde kullanımı ve teminine göz yuman kamu görevlilerinin olduğunun sık sık kamuoyuna yansıdığını ifade ederek, “Gençler madde bağımlısı olmadan önce önleyici bir yaklaşımla tedbir alınmalıdır. Bağımlı olanlar için ise aileleri ile birlikte dayanışma gösterebilecek kurumsal ve toplumsal destek mekanizmaları inşa edilmelidir” dedi. 

'GENÇLİK İÇİN PLANLA İÇERİSİNDEYİZ' 

Kentte lise ve üniversite gençliğinin ihtiyaçlarını gözeten projelerin eksikliğine dikkati çeken Doğan, “Kapsamlı bir gençlik politikasının uygulanması için bizler de gelecek dönemde bir planlama içerisinde olacağız. Çünkü kayyım belediyeciliğinin böyle bir önceliği yoktur” diye belirtti.  

MÜLTECİ POLİTİKASI 

Van’ın mültecilerin geçiş yolu olduğunu vurgulayan Doğan, sınır boylarında Türkiye ve İran güvenlik güçlerinin ateş açması nedeniyle yaşamını yitiren mültecilerin yanı sıra, tecavüze uğrayan mülteci kadınların geri gönderilme endişesiyle sessiz kaldığını söyledi. Van sınırında soğuktan donarak yaşamını yitiren Afganistanlı kadını hatırlatan Doğan, mülteci politikalarına ilişkin şunları söyledi: “Türkiye-İran sınırının olağan dışı denetim altında olmasına karşın bu bölgede mülteci ölümlerinin gerçekleşmesi, bu ölümlerin göz göre göre olduğunu göstermektedir. Mültecilerin ulusal ve uluslararası hukuktan, insan haklarından kaynaklanan temel hakları korunmalıdır. Kadın, engelli ve çocuk mültecilere yönelik özel korunma tedbirleri uygulanmalıdır. Geri gönderme merkezlerinde hukuk dışı muameleler önlenmeli ve hiçbir koşulda insan onuruna aykırı davranılmamalıdır.” 

EKONOMİK KRİZ 

Ekonomik krizin etkilerine de değinen Doğan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre Van’da yoksul olan kişi sayısının 330 bin kişi olduğunu kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini paylaşan Doğan sözlerini şöyle tamamladı: “İşsiz sayısının 100 bin üzerinde olduğu Van’da İŞKUR 2021 yılına sadece 8 bin 429 kişiyi işe yerleştirmiştir. Resmi verilerle sayısı 50 bin üzerinde olan Van’daki engeller içerisinde bütün 2021 yılı içerisinde işe yerleştirilen kişi sayısı sadece 132’dir. İŞKUR işe yerleştirmelerinin de kalıcı olmadığı bilinmektedir. Van’da kredi ve borç batağında olan esnaf oranı her geçen dönem artmaktadır. Van’da 2020-2021 yıllarında 5 bin 786 senet protesto edilmiştir. Tutar olarak baktığımızda yıllık 60 milyon TL’lik senet protestosu yaşanması yaşanan krizi göstermek için bir veridir.” 

'MUSA ORHANLARIN İKTİDARI'

HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun da iktidarın kadın politikalarına değindi. Karakoyun, Van’da kadınlara yönelik üniformalı kamu görevlilerinin karıştığı taciz, tecavüz ve saldırı vakalarının her geçen gün daha fazla yaşandığını söyledi. “AKP iktidarı Musa Orhanların iktidarıdır” diyen Karakoyun, tecavüz politikasına izin vermeyeceklerini, yaşanan taciz ve tecavüz vakalarının da takipçisi olacaklarını dile getirdi. 

DAYANIŞMA MESAJI 

HDP’li kadınlar olarak, 2022 yılında kadına yönelik her türlü saldırının önlenmesi ve kadın emeğinin korunması için çalıştıklarını belirten Karakoyun, “Hiçbir kadın saldırılar karşısında kendisini yalnız hissetmesin. Biz HDP’li kadınlar olarak her türlü dayanışmanın kapısını açık tutacağız” dedi.