Van’ın AKP’li Tuşba Belediyesi’nde “Tuşba Kent AŞ” kurularak şirkette çalışan bir işçinin tazminatı ise belediye kasasından ödendiği, faizlerin hiçbir şekilde ödenmediği ve vergi kaçakçılığı yapıldığı ayrıca belediye yönetimi iki kişinin insafına bırakıldığı ortaya çıktı. Belgeleriyle yapılan yolsuzlukları ortaya çıkaran Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP)  belediye meclisinde yer alan üyeler, söz konusu yolsuzluklara ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Tuşba Belediyesi önünde yapılan açıklamada basın metnini belediye meclis üyesi Ayşe Minaz okudu.  

'KAMPANYA BAŞLATMAK İSTİYORUZ'

HDP olarak 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Tuşba Belediyesi’ni yüzde 52.95 oy farkıyla aldıklarını hatırlatan Ayşe Minaz, “Ancak YSK eliyle yapılan kayyım darbesine karşı burada bir kez daha durduğumuzu belirtiyoruz. 31 Mart’ta yaptıkları gaspın talanın, örneğini bugün sizlere sunacağız. Tuşba Belediyesi’nde neler oluyor diye bir kampanya başlatmak istiyoruz. Çünkü kayyımların kentlerimizi nasıl talan ettiklerinin bir göstergesi olarak sizlerle paylaşılacaktır” dedi.

'GELEN PARANIN FAİZİ İLE GELİRLERİ HESAPLANMAMAŞ'

Tuşba Belediyesi’nin bir şirketi olduğunu belirten Minaz, “HDP olarak bizler 2019 tarihinde yapılan denetim raporlarında da Tuşba AŞ. size sunulacaktır. Denetim komisyonu olarak yaptığımız çalışmalarda belediyeye gelen anaparanın faiziyle, gelirleri hiçbir şekilde hesaplanmamış. Bu gelirlerin vergileri ödenmemiş ve faizinin nerelere gittiği herhangi bir belge bulunmamıştır” İfadelerini kullandı.

Tuşba Kent AŞ’de işçi olarak çalışan birinin yaşamını yitirdiğini ancak bu işçinin tazminatının belediye kasasından ödendiğini kaydeden Minaz, “Buna yönelik sosyal hakların belediye bütçesinden ödendiği görülmüştür. Ancak şunu biliyoruz ki eğer çalışan personel Tuşba Kent AŞ’nin çalışanıysa şirket çalışanı, şirket tarafından tazminatlarının ödenmesi gerekmektedir” diye belirtti. 

'İHBAR VE KIDEM TAZMİNATINA PAY AYRILMAMIŞ'

 Faiz gelirlerinin hesaplanmadığını söyleyen Minaz şöyle devam etti: “Onların çok sehven, sıradan yaklaştıkları konular bizim belediyelerimiz için kayyım atama gerekçesidir. Örneğin belediyeye varsayalım 3 bin lira para gelmiş. Bu para faize yatırılmış ama bu paranın faiz geliri, hangi hesaba atmışlar ya da kime aktarılmış belli değil. Bir kere ortada bir kaçak var.  Örneğin 300 bin lira gelir mi var? Bunun bir lirasını faize yatırmışlar bu 300’ün vergisini de ödememişler. Vergi kaçakçılığından tut, çalışan işçilerin kıdem ve tazminat hakları bilançoda yer almamış. İhbar ve kıdem tazminatlarına bilançoda pay ayrılmamış. Mesela bunlar herhangi bir çıkışta ödenecek tazminat bulamayacaklar.”

'TUŞBA BELEDİYESİ'NİN YÖNETİMİ İKİ KİŞİNİN ELİNDE'

İşsizliğe ve giderek derinleşen ekonomik krize değinen Minaz son olarak şunları dile getirdi: “Tuşba Belediyesi’nin şu anda sadece iki yöneticiye bırakılması halkı son derece üzmüştür ve bizler HDP grubu olarak da buna karşı sessiz kalmayacağız. Tekçinin talanın, gaspın sadece birkaç örneğidir. Belediye başkan yardımcısı Hasan Hamdi, kimliği gereği belediye başkan yardımcısıdır. Kendisine bağlı birçok birim vardır. Ama bununla birlikte Tuşba Belediyesi’nin şirketinin yönetimi, denetimi, belediyeye kayyım olarak gelmiş ve belediye meclisinin gelmiş olduğu imar komisyonu, kentsel dönüşüm komisyonu kent ekonomisi araştırma ve geliştirme tarım ve orman komisyonunda yer almaktadır. Yazı işleri müdürü Hüseyin Soyalp aynı zamanda belediyenin yazı İşleri müdürü olup daimi encümendir. Kendisi şirketin yönetimi, denetimi, yazı işleri müdürü, hukuk işleri müdürü, esnaf tarife komisyonu, ekoloji komisyonu, gençlik komisyonu ve kültür sanat komisyonunda yer almaktadır. İşsizliğin bu kadar dibe vurduğu bir zamanda iki kişinin dönemi mi başlamalı. Bu kadar genç var bu kadar işsizimiz varken sizler iki kişinin bu kadar görev almasını nasıl kabul ediyorsunuz? Bizler bunu Van halkının takdirine sunuyoruz.”

Açıklama, “Kayyım darbedir” sloganıyla sonlandırıldı.