Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Van Şubesi, Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde bulunan siyasi tutukluların 14 Eylül’de başlattığı ve bugün 8. gününe giren açlık grevi eylemine yaptıkları basın açıklamasıyla dikkat çekti. TUHAY-DER Van Şube binasında yapılan açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl ve ilçe yöneticileri katıldı. Tutuklu yakınlarının da katıldığı açıklamayı TUHAY-DER üyesi Avukat Sevda Aydın okudu.

‘HAK İHLALERİ HER GEÇEN GÜN ARTMAKTA’

10 günlük dönüşümlü açlık grevinin devam ettiğine söyleyen Aydın, 9 tutuklunun açlık grevi eylemini sürdürdüğünü belirtti. Aydın, hak ihlalleri son bulana ve talepler karşılanana kadar grevlerin gruplar halinde devam edeceğini ifade ederek, “OHAL döneminden sonra filli olarak devam etmekte olan ve siyasi iktidarın baskı mekanizmasını pekiştirmek, muhalif tüm sesleri sindirmek amacıyla gerçekleştirdiği uygulamalar en fazla hapishanelerde etkisini göstermektedir. Siyasi iktidar ekonomik, siyasal, toplumsal her olumsuz süreci kendi menfaatleri için lehine çevirmek istemekte ve bu uğurda hak hukuk tanımamaktadır. Bu politikaların neticesi toplumun içerisinde bulunduğu siyasal, hukuki ve ekonomik durumun birer yansıması olarak hapishanelerde hak ihlalleri her geçen gün artmaktadır. Kovid-19 salgını süresince de hapishanelerde tutukluların sağlık ve yaşam hakkını koruyucu değil, tecrit edici uygulamalar artarak devam etmektedir” dedi.

‘HAK İHLALLERİ ŞİDDETİNİ GİTTİKÇE ARTIRIYOR’

Cezaevlerinde yaşanan doluluk oranlarının fazlalığı, hijyen imkanlarının yetersizliği, sağlıklı beslenememe gibi olumsuz koşullarıyla gündeme gelen tutukluların maruz kaldığı hak ihlallerine dikkat çeken Aydın, tutukluların aile ve avukatları ile iletişimlerinin de sınırlı bir biçimde gerçekleştiğini belirtti. Aydın, “Elbette ki baskının olduğu her yerde hak arayışının gelişeceği aşikardır. Bu nedenle hapishanelerde de çeşitli eylemsellikler gerçekleşmekte ve hak ihlallerine bağlı olarak eylemselliklerin de şiddetini arttırmaktadır. En son bu durum açlık grevi aşamasına gelmiştir. Bu aşama hak ihlallerinin vahametini de gözler önüne sermektedir” diye konuştu.          

STK’LARA ÇAĞRI

Tutukluların taleplerinin haklı ve meşru talepler olduğunu vurgulayan Aydın, sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunarak,  “Bu gerçekliği görerek tutukluların sesine biran önce ses verilmesi gerektiği hususunun altını çiziyoruz. Van’da faaliyet yürüten STK’lar olarak tüm kamuoyunu tutukluların taleplerini sahiplenmeye davet ediyoruz. Talepler biran evvel kabul edilmeli ve hak ihlallerine derhal son verilmelidir” dedi.

TALEPLER

Açıklamada son olarak tutukluların talepleri ise şöyle sıralandı:

 “*Cezaevinde “tehlikeli” statüsü nedeniyle izole edilen tutukluların statülerinin kaldırılması, onlara uygulanan hak ihlali ve tecritte son verilmesi,

*Avlularının üzerindeki tel örgülerin kaldırılması veya tel örgü bulunmayan koğuşlara geçirilmek,

*Açık ve kapalı görüşlerde keyfi üst aramalarına son verilmesi,

*OHAL döneminde toplatılan radyoların geri verilmesi,

*Ağırlaştırılmış müebbet alan tutukluların havalandırma sürelerinin arttırılması(1 saat uygulanıyor)

*Siyasi tutukluların diğer suçlar ile aynı koridorlara koyulmasından vazgeçilip 2 bloğa toplanması,

*Oda değişimlerinin keyfi olarak engellenmesi tutumuna son verilmesi.

*Cezası 1 yıldan az kalan denetimli serbestlikten faydalanmak ve ilçe cezaevlerine nakil olmak isteyen mahpuslara tarafsızlık ve pişmanlık dilekçesi dayatılması uygulamasından vazgeçilmesi,

*Anadile dönük keyfi uygulamalardan kaynaklı Kürtçe kitapların verilmemesi uygulamasına son verilmesi.”