Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Van Şubesi, Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin dernek binalarında basın toplantısı düzenledi. Açıklamada konuşan TUHAY-DER Eşbaşkanı Kinyas Başak, F Tipi Kapalı Cezaevi'nde haftalardır başlayan dönüşümlü açlık grevlerinin devam ettiğini hatırlattı.

Kovid-19 salgını süresince cezaevlerinde mahpusların sağlık ve yaşam hakkının koruyucu değil, tecrit edici uygulamalar şeklinde artarak devam ettiğini belirten Başak, "Doluluk oranlarının fazlalığı, hijyen imkanlarından yoksunluk, sağlıklı beslenememe gibi olumsuz koşullar yetmezmiş gibi, mahpuslar artan hak ihlalleri ile karşı karşıya bırakılmış, aile ve avukatları ile iletişimleri de sınırlı bir biçimde gerçekleştiğinden, hak ihlalleri şiddetini gittikçe arttırmıştır. Elbette ki baskının olduğu her yerde hak arayışının gelişeceği aşikardır. Bu nedenle hapishanelerde de çeşitli eylemsellikler gerçekleşmekte ve hak ihlallerine bağlı olarak eylemsellikler de şiddetini arttırmaktadır. En son bu durum açlık grevi aşamasına gelmiştir. Bu aşama hak ihlallerinin vahametini de gözler önüne sermektedir" dedi.

'TALEPLERE SES VERİLSİN'

Ardından Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde açlık grevine giren tutukluların taleplerini sıralayan Kinyas, mahpusların taleplerinin haklı ve meşru talepler olduğunu söyledi. Kinyas, "Böylesi talepler için mahpusların bedenini açlığa yatırması, durumun vahametini ortaya koyduğu gibi bizler sivil toplum kuruluşlarının da mahpusların seslerine yeterince ses olamadığının göstergesidir" diye konuştu. Başak, Bu gerçekliği görerek mahpusların sesine biran önce ses verilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

TALEPLER SAHİPLRNİLMELİ

Van’da faaliyet yürüten STK’lerin ve tüm kamuoyunu mahpusların taleplerini sahiplenmeye davet eden Başak, şunları söyledi: "Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşme hükümleri de göz önüne alınarak, tecridi derinleştiren yaklaşım ve uygulamalar terk edilerek, talepler kabul edilip hak ihlallerine biran evvel son verilmelidir."