Dünyayı tehdit eden koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı çarşı ve pazara çıkmayan Vanlı yurttaşlar, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte tarlalarda ekin işleriyle uğraşmaya başladı. İpekyolu ilçesi Yalı Mahallesi’nde kiraladığı tarlada çalışan Özkök ailesinin fertleri, toprağa soğan ekiyor. Yıl boyunca toprağa turp, maydanoz, roka, kişniş, dereotu ve reyhan ektiklerini dile getiren Hüseyin Özkök, 17 yıldır aralıksız bostan ekerek ailesine bakıyor. Kiraladığı tarlada kardeşleri ve yeğenleriyle beraber çalışan Özkök, insanların üretmesi gerektiğini, üretimin yolunun da topraktan geçtiğini söylüyor. Kentteki boş tarlalara dikkati çeken Özkök, insanların bu boş tarlaları değerlendirmesi gerektiğini belirtiyor.

‘EKMEĞİMİZİ BURADAN ÇIKARIYORUZ’ 

40 kişilik ailenin geçiminin ekilen basanlarla sağlandığını söyleyen Özkök, "Daha önce köyde ot biçiyordum. Hayvancılık ve inşaat işleriyle uğraşıyordum. Van'a taşındıktan sonra artık bostan işiyle uğraşıyorum. Eskiden kürekle toprağı tepiyorduk. Ama artık makine var. Ekmeğimizi buradan çıkarıyoruz. Her türlü yeşilliği ekiyoruz. Soğan, turp, maydanoz, roka, kişniş, dereotu, reyhan gibi ürünleri burada ekip tekrar burada satıyoruz. Benim 5 tane çocuğum var. Yeğenlerim ve kardeşlerim ile beraber bostan ekimini ve hasadını yapıyoruz. Aşağı yukarı burada 30-40 kişi ekmeğimizi bostandan kazanıyoruz. Bunun yanında domates, patlıcan, biber ve kabak gibi ürünleri de ekiyoruz" dedi.

'TOPRAK ÇOK CÖMERTTİR'

Toprağın cömertliğine dikkati çeken Özkök, toprağın değerinin bilmemesinden dert yanarak, "Toprak güzel bir şeydir. Mühim olan insanın yaptığı işin bir değeri olsun. Birçok kişinin boş arsası var değerlendirmiyorlar. Aksine İstanbul'a gidip inşaat işleri yapıyorlar. Kendi arsasını değerlendirseler geçimini çok rahat yaparlar. Ben insanların kendi işlerini yapmalarını tavsiye ederim. Başkalarına çalışacaklarına kendilerine çalışsınlar. Toprağa bir ürün verirsin toprak sana 5 ürün verir. Toprak çok cömerttir" diye konuştu.

ŞİMDİ SOĞAN ZAMANI

Şuan soğan (kêğse) zamanı olduğunu söyleyen Özkök, şöyle devam etti: "Hep beraber ekim yapıyoruz. Mayonuz ekimini yaptık bundan önce. Şimdi de soğan ekiyoruz çünkü soğan geç çıkıyor. Devletin desteği illaki olmalı. Ama her şeyi devletten beklemek doğru değil. Çalışmadan tüketirsen bir birikim yapamazsın. Kazanç olması için insanların üretime katılması lazım."

MA / Barış Dönmez - Mesut Bağcı