HABER MERKEZİ- Adana’da organize suç örgütü kuran ve bir çok kişiye “borç” adı altında verdikleri parayı yüklü faizle geri alan 13 kişilik tefecilik gurubu ölü insanın üzerinden rant elde etmeyi sağlamış. Van’ın Bahçeray İlçesinde ikamet eden ve 2000 yılında öldüğü belirtilen Cebir Hızır isimli yurttşasın adına 2005 yılında temizlik şirketi açmış.

Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine “tefecilik ve yağma için çıkar amaçlı suç örgütü” kurulduğu ihbarı üzerine çete üyelerini teknik ve fiziki takibe alaN Polis, yapılan 3 aylık takibin sonucunda  11 Ocak günü belirtilen şahısların ikamet ettiği ve işyerlerine  eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi.  Operasyonda 1’i kadın 13 kişi gözaltına alındı.

Vanlı ölünün adına şirket açmışlar

Van’ın Bahçesaray ilçesinde2000 hayatını kaybeden Cebir Hazır isimli vatandaş adına 2005 yılında temizlik şirketi açan çeteler, açtıkları şirketin bütün resmi prosedörlerini yerine getirmeyi başarmış. Çete mensıpları şirket işlemlerinden ise O.K.’yi  yetkinlerirerek hazır gibi gösterip SGK’ya şirket açmak için başvuru yapılığını belirledi. Kabul olan başvurunun ardından 2008 yılında kurulan şirket 2012 yılına kadar faaliyetine devam ediyor. Bir süre sonra Hazır’ın ailesi bu durumu fark edip 2012 yılında Van’da mahkemeye başvurdu. Yapılan başvuru üzerine görülen mahkemede, Hazır’ın öldüğü karara bağladı. Ve şirketle Hızır’ın ilişkisini kesti.

ÇİFTÇİLERİ BORÇ TUZAĞINA ALIP SENET İMZALATMIŞLAR

Çetenin lideri olduğu öne sürülen  Aziz Yaşar B.’nin genel olarak para vermek için çiftçileri tercih ettiği zor durumda olan çiftçilere yüksek oranda faiz aldığı belirtildi. Bunun üzerine çiftçiler aldıkları ana paranın sadece faizini ödeye bildiği, geri kalanı ödeyemedikleri için  tehdit edildiği öne sürüldü.  Maruz kaldıkları tehditler sonrası yeni senetler imzalamak zorunda kalan çiftçiler, elde ettikleri gelirlerin çoğunu  bu çetelere aktardıkları belirtildi.

VETERİNERİ DE BORÇ TUZAĞINA ALMIŞLAR

Aynı çetelerin Adana’da veterinerlik yapan B.K isimli bir yurttşaın ise bu çetelere 70 bin TL borçlandığı, fakat veterinerin bu paranın faizini bile ödemeye gücü yetmediği ifade edildi. Borcunu ödeyemeyen veterinerin devesine el koyan tefeciler bununla yetinmeyip “faiz” adı altında yeni senetler imzaladığı iddia edildi.

Zanlıların emniyetteki sorgusu devam ediyor.

Ajans Erciş