Van’da STAR Kadın Derneği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, “Şiddeti frenliyoruz”  projesi kapsamında Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ile ortak protokole imza attı. Protokol kapsamında kentte odaya bağlı şoförler, toplu taşıma araçlarında yada taksiye binen, şiddet tehdidi veya şiddete maruz kalan kadınları derneğe haber vererek iletişim halinde olma amaçlıyor.

STAR KADIN DERNEĞİ PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİ

Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında çalışmalar yürüten Morsalkım Kadın Dayanışma Derneği, başvurucularının talepleri doğrultusunda taksi şoförleriyle “şiddeti frenliyoruz” projesini geliştirdi. İkinci etabı olarak belirlenen dört şehirden Edirne, Van, Trabzon ve Mersin’deki kadın örgütleriyle temaslarda bulunulmuştu. Projenin ikinci etabında Edirne Kadın Merkezi Dayanışma Derneği (EKAMEDER), STAR Kadın Derneği, Trabzon Kadın Yaşam Merkezi Derneği ve Türk Anneler Derneği Trabzon Şubesi, Mersin Mimoza Kadın Derneği ile toplantılar gerçekleştirilerek proje partnerleri belirlenerek protokol imzalandı.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ŞOFÖRLER EĞİTİLECEK

Protokol ile ilgili bilgi veren dernek üyesi Meryema Aslan, “İlk olarak 5 durak ve 50 şoför ile başladık. Duraklar genelde kadınların en fazla şiddete ve şiddet tehdidiyle karşı karşıya kaldıkları hava alanı, otogar, hastane durakları seçildi. Şoförlerle yaptığımız görüşmede kadınların taksi ve toplu taşıma araçlarında şiddete maruz kaldıklarını ve buna karşı ne yapacaklarını veya nereye başvuracakları konusunda herhangi bir bilgi sahibi olmadıklarını belirtti. Bizler de şoförlerle eğitim programları ve anketler hazırlamayı düşünüyoruz. Eğitim sonunda yaptığımız anketler sonucunda şoförlere sertifika da vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Protokolün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasında dernek başkanı ve Şoförler Odası ile ortak protokolün imzalandığını kaydeden Meryema, önümüzdeki günlerde ise “Şiddete sıfır tolerans” ile manifestolarını imzalayacaklarını duyurdu.