Bölge kentlerinde mezarlıklara yönelik saldırılara ve ölüm orucu sonucu yaşamını yitiren Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in mezarına yönelik saldırı girişimine tepkiler sürüyor. Mezarlıklara saldırının hiçbir din ve ahlakla açıklanamayacağını söyleyen İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkan Yardımcısı Menice Gülmez, saldırıları Hind bint Utbe’nin Hz. Hamza’nın cenazesine işkence etmesine benzetti. 

‘İNSANLIĞIMIZDAN UTANMALIYIZ’

Mezarlıklara saldırıların Ramazan ayında dahi sürdüğüne dikkati çeken Gülmez, “Bu ne insanlıkla ne de İslamiyet’le bağdaşan bir durumdur. Peygamberimiz önünden geçen bir cenaze için ayağa kalkıyor ve gözden kayboluncaya kadar oturmuyor. Yanındakiler tarafından  ‘Ya Resulullah bu ölen kişi Müslüman değil. Niye ayağa kalktınız?’ dediğinde, o ‘Bir insandı’ diyor ve inanç, dil, ırk hiçbir şey fark gözetmeksizin, insanların cenazelerine saygı duyuluyor. Din, dil, ırk gözetmeden insanların cenazesine ve mezarlığına saygı duymamız gerekiyor. Peygamberler döneminde böyle örnekler yoktur. Tam tersi mezarlıkları, koruma saygı göstermek vardır. İnsanlar olarak birbirimizin mezarlarına saygı gösterip, tahammül etmemiz gerekiyor. Eğer tahammül edemiyorsak, insanlığımızdan şüphe etmeliyiz, insanlığımızdan utanmalıyız" diye konuştu. 

AKP’nin din üzerinden siyaset yaptığını söyleyen Gülmez, “Dinle alakası olan bir şey yok. Hz. Ömer'in adını anıp, Ömer'in hilafetine tam aykırı bir söylemleri vardır. Ömer'in adaletinden söz edip, aslında zulmü en üst düzeyde uygulayan bir hükümet mevcut. Dini gerçek anlamıyla bilenler, bunların sözlerinin Ömer; ama amellerinin Yezîd olduğunu göreceklerdir” dedi.

‘ACILARA ACI KATMAYI BIRAKIN’

Mezarlığa saldırının cenazeye işkencenin başka bir yolu olduğuna değinen Gülmez, “İnsanlara yaşarken rahat vermediniz, bari ölürken rahat bırakın. İnsanların acıları üzerinden prim yapmaya çalışmayın. Ölmüş bir kişiye daha fazla işkence etmek, Hindvari bir davranıştır. Hind bint Utbe, Hz. Hamza’yı öldürtüp, daha sonra cenazesine işkence ediyor. Bunların yaptığı da Hind’in yaptığıyla aynıdır. İnsanların acısına daha çok acı katmayı bırakın. Cenazelere ve mezarlara karşı saygılı olun” sözleriyle tepki gösterdi.(Van/MA)