Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi, 14 Mart Tıp Haftası kapsamında dolayısıyla sendika binasında açıklama yaptı. Şube Eşbaşkanı Figen Çolakoğlu'nun yanı sıra çok sayıda sendika üyesi açıklamaya katıldı. 

Şube Mali Sekreteri Bilal Dalga, sağlıkçıların yaşadığı sorunların koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde katlandığını ifade etti. Salgın sürecinde 371 sağlıkçının yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Dalga, “Yaşatmak için yaşamak istiyoruz” şeklindeki çığlıklarının duyulmadığını vurguladı. 

Dalga, “İzinsiz ve dinlenmeksizin virüs yüküyle mücadele ederken tükeniyor ve her gün ölüyoruz. İnsanca yaşayacak, meslek riskimizi karşılayacak, yoksulluk sınırının üstünde temel ücret diye isyan edip çığlık attıkça performans ve ek ödemeler bizlere lütuf olarak sunuldu" dedi. 

Dalga, salgın, şiddet ve mobing nedeniyle intihara sürüklenen mesleklaşlarını anarak, "14 Mart’ın bayrama dönüşmesi için" şu talepleri sıraladı:

“* Kovid-19 meslek hastalığıdır, önerdiğimiz yasa tasarısı kabul edilsin,

* Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlansın,

* Şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışabilmek için yeni ve etkili 'Sağlıkta Şiddet Yasası' çıkarılsın, mobing ve baskılar son bulsun,

* Emekliliğimize de yansıyacak temel ücret ile ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilsin, performans, ek ödeme değil, yoksulluk sınırı üzerinde, emekliliğe yansıyan temel ücret verilsin,

* Fiili hizmet zammı sağlansın,

* Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin,

* Haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın,

* Özel hastanelere verilen her türlü teşvik kaldırılmalıdır. Özel hastaneler ile SGK anlaşma yapmamalıdır. Özel hastanelere aktarılan teşvik ve bütçen kamu sağlık kurumlarına aktarılmalıdır.”