Sayıştay Başkanlığı, belediyelere ilişkin 2019 yılı denetim raporlarını açıkladı. 19 Ağustos 2019 tarihinde ikinci kez kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi hakkında yapılan denetimler de raporlar arasında yer aldı. Raporda, belediyenin “sermaye giderleri” kaleminde, bütçe tahminlerinden oldukça büyük bir sapma yaşandığı kaydedildi. Raporda, “Bu durum, bütçede tahmin edilen giderlerin %76,95’inin gerçekleşmesinin en önemli nedeni olmuştur” denildi.  

TAŞINMAZ TESPİTLERİ

Raporda, belediye adına tapuda kayıtlı olan bir kısım taşınmazın değer tespitinin yapılmadığı ve ilgili muhasebe hesaplarına kaydedilmediğinin görüldüğü belirtildi. Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik’te yer alan maddelerin hatırlatılan raporda, taşınmazlar üzerinde yapılan denetimde, belediye adına tapuda kayıtlı olan taşınmazların değerlerinin belirlenmesine yönelik herhangi bir çalışmanın olmadığı ve ilgili muhasebe kayıtlarının da güncel değerleri yansıtmadığı tespit edildiği kaydedildi. Raporda, “Belediye adına tapuda kayıtlı olan ancak değeri hakkında Belediye tarafından herhangi bir çalışma yapılmamış olan taşınmazların, Yönetmelik hükümlerine uygun olarak değerlerinin belirlenmesi, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği gereği de ilgili duran varlık hesaplarına kaydedilerek mali tablolarda gösterilmesi gerekmektedir” denildi.  

ARAÇ KİRALAMA İŞİ: MEVZUATA AYKIRI

Raporda, araç kiralama işinin “yakıt dahil” ihale edilmediği ifade edildi.  İlgili duruma ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Belediye, ihale yaparak hizmet alımı suretiyle kiraladığı araçları mevzuat gereği yakıt hariç olarak kiralaması gerekirken yakıt dâhil olarak kiralamıştır. Yapılan incelemede Makine İkmal Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan ihalelerde Taşıt Kanunu ve Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller kapsamına giren araçların söz konusu mevzuat hükmüne aykırı olarak akaryakıt dâhil bir şekilde temin edildiği tespit edilmiştir. Yapılacak alımlarda akaryakıt giderlerinin kiralama işlemine dâhil edilmemesi ve böylece yapılan işlemlerin yukarıda yer verilen mevzuata uygun hale getirilmesi gerekmektedir.”

‘OTOPARK GELİRLERİ AMAÇ DIŞI KULLANILDI’

Raporda, otopark inşa ettirilmesi için toplanan gelirlerin de “amaç dışı” kullanıldığına işaret edilerek, “Otopark Yönetmeliği gereği toplanan gelirler sadece otopark inşası için kullanılması gerekirken mal ve hizmet alınması için kullanılmıştır” diye belirtildi. 

Personel ödemelerine de değinilen raporda, “4857 sayılı İş Kanunu'na” tabi olarak çalışan işçilerin sosyal hakları olan yıllık ücretli izinlerinin zamanında ve düzenli olarak kullandırılmadığının tespit edildiği kaydedildi. 

KİRALARI BİTEN TAŞINMAZLAR

Yine, raporun devamında bazı taşınmazların kira süresinin bitmesine rağmen “ecrimisil (Haksız işgal tazminatı)” alınarak kullandırıldığının tespit edildiği belirtildi. Raporda, “Kira süresi biten taşınmazların mevzuatında belirtilen şekliyle yeniden ihale edilmek suretiyle kiraya verilmesi, dolayısıyla ecrimisilin bir çeşit kiralama yöntemine dönüştürülmemesi gerekmektedir” önerisi yapıldı. 

MA / Gökhan Altay