Ramazan ayı öncesinde yağ, ekmek, un gibi ürünlerin yanı sıra sebze ve meyve ile birçok temel gıda malzemesine peş peşe zam geldi. Ramazan ayına 2 gün kalırken, şeker ve et ürünleri başta olmak üzere birçok kaleme de yeni zamlar geldi. Zamlarla beraber yurttaşlar mutfak alışverişi yapamaz hale geldi. Van’da hayat pahalılığından şikayet eden yurttaşlar, Ramazan ayının iktidarın yürüttüğü yanlış politikalardan dolayı bolluk ve bereket ayından çıkıp, yoksulluk ayına dönüştüğünü belirtti. 

ARTIK ET ALAMIYORLAR 

Van’da kasap işleten Nurullah Nacar, önceki yıllarda Ramazan ayının başında insanların kasap kapılarında kuyruk oluşturduğunu ancak bu yıl kimsenin et alamaz durumda olduğunu söyledi. 3 kilo et alan ailelerin artık et alamaz durumda olduğunu belirten Nacar, “Kasaba gelenler bir parça et alıp gidiyor. İşimiz neredeyse bitme noktasına geldi. Etin kilosunu 10 TL’ye satmak isterdik ama artık biz de et bulamıyoruz. Yem ve samana gelen zamlardan dolayı insanlar artık hayvan besleyemiyor. Bu nedenle etin fiyatı her gün yükseliyor. Kazandığımız paranın da bir değeri yok” dedi. 

BEKLENTİ KALMADI

Nacar, “Yapılan zamların nasıl olduğunu da iyi biliyor. Geçen yıllarda et fiyatına en fazla 4 TL zam yapılıyordu ama Ramazan’a bir ay kala 4-5 kez fiyat değişimi oldu. Hayatım boyunca ilk defa böyle bir durumla karşılaştım. Yapılan zamlar da öyle böyle değil neredeyse yüzde yüz veya daha üzeri zam yapıldı. Artık bir beklentimiz kalmadı” diye konuştu. 

‘EKMEK BULAMIYORUZ!’

İnsanların artık Ramazan’da et alamadığını söyleyen Ömer Halil, “Her şey ateş pahası olmuş. Bu Ramazan’da insanlar yemeği etsiz yiyecek. Ekonomi gerçekten insanları bitirmiş durumda ve bu durum sadece bu bölgede değil her yerde aynı. İnsanlar artık yiyecek ekmek bulamıyor hatta kuru ekmek bulmak bile şükür sayılıyor. 3, 5 kilo et alan aileler şimdi yarım kilo alabiliyor. İnsanlar değil et ekmeği bile bulmakta zorlanıyor. Adamlar oturmuş kral koltuklarında yiyip içiyorlar, bizim gibi garibanlar da kuru ekmek yiyor. Bu işin sorumlusu kim olduğunu herkes iye biliyor. Kendilerinin koltuk sevdaları yüzünden millet aç kalıyor. Her gün bir ülkeye yardım ediyor ama kendi ülkesine yapmıyor. Bir gün çık bak bakalım esnafın hali nedir, esnafı da boş ver bir iki kişinin kapısını çal sana ne yaşadıklarını anlatsın” diye ifade etti.

‘ERDOĞAN GİTSİN’

Zamlara tepki gösteren Metin Duman, “Halk bu perişanlıktan çıkmak için bu iktidarı değiştirmesi gerekiyor. İnsanlar artık evine bırakın et almayı ekmek alamıyor. Eti nasıl alacağımızı değil ekmeği nasıl alacağını düşünüyoruz. Tek çare bu devlet ve bu hükümetin değişmesidir. Bunun dışında bir yol yok. Halk artık bir paket makarna, bir kilo patates almak için çalışıyor. Kimse artık bu ülkede geleceğini göremiyor. Erdoğan ve hükümetinin gitmesi dışında başka bir çözüm yok. Ramazan ayı bu iktidar sayesinde artık bolluk, bereket ayı değil, sefillik ve perişanlık ayıdır” diye konuştu. 

Yakıt zammından sonra nakliyata da aynı oranda zam yapıldığını söyleyen İbadettin Yeşilbaş ise, fiyat denetimlerinin yapılması gerektiğini söyledi.