Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde 2 yıldır sular kirli akıyor. Tutukluların kirli su ve bu sularla yapılan yemeklerin kötü, kurtçuklu olduğuna yönelik yaptıkları itirazlar ise dikkate alınmıyor. 

‘İSTESELER HEMEN ÇÖZERLER’

27 yıldır tutuklu bulunan Vahdettin Sarı’nın ailesi de durumdan şikayetçi. Sarı'nın ağabeyi Fahrettin Sarı, kardeşinin tutuklu bulunduğu günden bu yana birçok cezaevine götürüldüğünü en kötü koşulların Patnos'ta olduğunu söyledi. Pandemi sürecinde temizlik malzemesini yeterince vermedikleri gibi suların da kirli aktığını belirten Sarı, “Kaç yıldır su sorunu var. Bu sorun meclise bile gitti. O su ile banyo yapmak imkansız. Suyun bol olduğu bir yerde bu sorunun çözülmesi o kadar çok zor değildir. İsteseler hemen çözerler. Kardeşimin sağlığından endişe ediyoruz. Onun için yetkilerin bu konuyu hemen çözmelerini istiyoruz” dedi. 

'KOŞULLAR İNSANİ DEĞİL'

16 yıldır cezaevinde olan Yakup Turgut’un yengesi Hayriye Turgut da 16 yıldır tutuklu olan yakının sürekli olarak farklı cezaevlerine sürgün edildiğini son olarak da Patnos'ta insani olmayan koşullarda tutulduğunu söyledi. Telefon görüşünde sürekli suyun kirli olduğunu dile getirdiğini belirten Turgut, “Bu koşullar insani değildir. Zaten ceza vermişler bari bunu onlara yapmasınlar. Bu hiçbir dinde, kitapta yazmıyor. Sağlıklarıyla oynamayın biran önce bunu çözün” dedi.

‘MÜDÜR BİZİ OYALIYOR' 

Patnos Cezaevi'nde su sorunun 2 yıldır devam ettiğini belirten Avukat Sevda Aydın, birçok girişimlerinin olduğunu Adalet Bakanlığı’na ve cezaevi yönetimine başvuru yaptıklarını fakat hiçbir cevap verilmediğini söyledi. Sorunun ilk başladığı zaman cezaevi müdürüyle görüştüklerini ve sorunu kabul edip çözüm bulacaklarını söylediklerini fakat daha sonra sorunu inkar etme boyuta geldiğini aktaran Aydın, “Cezaevi yönetiminin ve müdürünün yaklaşımı biraz daha oyalama üzerindeydi. Çok kirli ve içinden kurtçuk akan bir su sorunu var. Tutuklu ve hükümlüleri ziyaret ettiğimiz yüzlerinde yaralar oluştuğunu gözlemliyoruz. Sudan kaynaklı yüzleri tahriş olmuş. Tutuklular, suyu içmeyi bırak yüzlerini bile yıkayamadıklarını ifade ediyorlar. Kantinden su almaya kalkıştıklarında ekonomileri zaten yetmiyor. Bir müvekkilimizin banyo yaparken suyun kokusundan sürekli bayıldığını öğrendik. Bu sorun insani bir sorun. Bunun hiçbir vicdanda yeri yok. Cezaevi yönetimi bu sorunu biran önce çözmesi gerekmektedir” diye konuştu.

'İSTENİLSE HEMEN ÇÖZÜLÜR'

Pandemi sürecinde böylesi bir durumun daha da kötüye gittiğini ifade eden Aydın, “Suların kirli olması hijyen meselesinin önemli olduğu süreçte tutukluları zora çıkıyor. Sokakta maskesiz gezdiğimizde kolluk tarafından hemen uyarılıyoruz ve ceza kesiliyor ama cezaevine baktığımızda suları kirli ve hijyenden uzak. Pandemi sürecini de bir kenara bırakırsak, suyun kirli olması insan sağlığını tehlikeye sokan bir durumdur. Bu sorun istenilse hemen çözülür” dedi.