Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), kentteki kadınlarla bir düğün salonunda gerçekleştirdikleri etkinlikle bir araya geldi. “Kadın yaşam özgürlük-jîn jîyan azadî” pankartı ve HDP bayraklarının asıldığı buluşmaya, Van Milletvekili Muazzez Orhan, Barış Anneleri Van Meclisi üyelerinin yanı sıra yüzlerce kadın katıldı. Yöresel kıyafetlerle etkinliğe katılan kadınlar, sahneden çalınan müzikler eşliğinde halaya durdu. 

Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, sık sık “Jin Jiyan azadi” ve “Şehit namirin” sloganları atıldı.

MÜCADELE GÜN BE GÜN BÜYÜYOR

Etkinlikte ilk olarak yerine kayyım atanan Saray Belediyesi Eşbaşkanı Caziye Duman konuştu. Kürt halkına dönük yürütülen savaş politikalarına dikkat çeken Duman, “Yeni yaşamın inşası için kadınlar öncülüğünde Kürdistan’ın 4 parçasında mücadele yürütülüyor. Verilen mücadeleyle haklarımıza, ailelerimize, kurumlarımıza ve mücadelemize sahip çıkıyoruz” dedi.

Hiçbir gücün kadın mücadelesi önünde duramayacağını belirten Duman, “Zaman başarı, mücadele ve özgürlük zamanıdır. Gün be gün büyüyeceğiz, hiçbir güç bizim önümüzde duramaz” diye belirtti. 

KADINLARIN ÖZGÜRLÜK YILI 

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ise, kötü bir yılı geride bıraktıklarını dile getirerek, 2022 yılının kadınların özgürlük yılı olacağına vurgu yaptı. Kadınlar öncülüğünde destansı bir mücadele verildiğinin altını çizen Orhan, 100 yıldır Kürt halkına dönük yürütülen saldırıların amacına ulaşamadığını söyledi. Orhan, “Kürtlerin direnişi, zulüm ve zorbalık yapan iktidarı yerle bir etmiştir ve etmeye devam edecektir” dedi. 

PARİS KATLİAMI 

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde 3 Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in suikast sonucu katledildiğini hatırlatan Orhan,  “O katliamla kadınlara ve Kürtlere mesaj verildi. Bu tarihten itibaren kadın mücadelesi ise her geçen gün güçlenmiştir. Erkek egemen zihniyete ve iktidara karşı kadınlar hiçbir zaman boyun eğmemiştir” ifadelerini kullandı.  

ONURLU YAŞAM MÜCADELESİ 

Rojava ve Ortadoğu’da DAİŞ’e karşı kadınlar öncülüğünde mücadele yürütüldüğünü söyleyen Orhan, şöyle dedi: “Kadınlar öncülüğünde yürütülen direniş, toplumun her alanında yürütülüyor. Kadınlara kölelik dayatılıyor. Ancak kadınlar, hiçbir zaman bunların zulümleri karşısında boyun eğmedi. Bu gücü yenemezsiniz, mücadelemiz bugün de ayaktadır, yarın da ayakta kalacaktır. AKP, kadınların taleplerinin topluma yayılmasını, toplumda söz sahibi olmasını istemiyor ancak biz kadınlar yaşamın her alanında mücadelemizi sürdüreceğiz. Erkek egemen zihniyete karşı boyun eğmeyeceğiz. Kadınlar öncülüğünde yürütülen mücadeleyle onurlu bir yaşamı inşa edeceğiz.”

SORUNUN KAYNAĞI TECRİT 

Cezaevlerinde yürütülün politikalara da değinen Orhan, “Sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecrit tüm cezaevlerine yayılmıştır. Sayın Öcalan şahsında tüm toplum nefessiz bırakılmak isteniliyor. Savaş politikaları nedeniyle Kürt sorunu hala çözüme kavuşturulmamıştır. Kürt sorununun muhatabı Sayın Öcalan’dır. İmralı kapıları açılmadıkça, barış olmaz, ekonomik kriz çözülmez, demokrasi bu ülkeye gelmez, adalet bu ülkeye gelmez. Tüm sorunların temeli Sayın Öcalan’a uygulanan tecrittir” diye belirtti. 

Etkinlik, müzik dinletisiyle son buldu.