Adil yargılanma talebiyle 160 gündür ölüm orucunda olan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyeleri Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'a destek vermek amacıyla birçok kentte baro, meslek ve hak örgütleri açıklama yaptı. 

DİYARBAKIR  

Diyarbakır’da hak örgütleri ve sivil toplum örgütleri, Diyarbakır Barosu Adli Yardım binasında açıklama yaptı. Diyarbakır Barosu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi,  Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAYDER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenler Derneği’nin (MEBYA-DER) yaptığı ortak açıklamaya, cübbeleriyle katılan onlarca avukatın yanı sıra  Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır eşbaşkanları da katıldı. Hak örgütleri ve STÖ'ler adına yapılan ortak açıklamayı okuyan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, meslektaşlarının ölümle karşı karşıya olduğunu hatırlattı. 

İNSANLAR  BİR BİR HAPSEDİLİYOR

Bütün muhaliflerin ve yurttaşların tehdit altında olduğuna dikkat çeken Aydın, “Hukukun ve adaletin esamesinin okunmadığı bu düzen,  insanları bir bir hapsediyor.  Farkında değiller ama gücü elinde bulunduranlar bile tehdit altında. Çünkü adalet kaybolursa tuz da kokmuştur ve bu kokuyu bastırmak artık mümkün değildir” diye ekledi. Adil yargılanma hakkının Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle korunduğuna işaret eden Aydın, Anayasa Mahkemesi'nce mahkeme kararlarının yüzde 52.1 oranında adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini açıkladığını hatırlattı.“Bir toplumda avukatlar tehdit altındaysa, tüm yurttaşlar tehdit altındadır” diyen Aydın, şu ifadeleri kullandı: “Bu nedenle adil yargılanma talebiyle ölüm orucunda olan meslektaşlarımız Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın talepleri aslında tüm yurttaşların talebidir. Buradan sesleniyoruz, bu hukuksuzluğa son verin, meslektaşlarımızı serbest bırakın. Adil yargılanma haktır. Avukatları derhal serbest bırakın. Adalet sağlansın, Ebru ve Aytaç yaşasın.” 

BATMAN 

Batman Barosu avukatları da aynı amaçla baro binasının Tahir Elçi Konferans Salonu'nda bir araya gelerek açıklama yaptı. Cüppeleri ile açıklamaya katılan avukatlar, "Adalet sağlansın Ebru ve Aytaç yaşasın" yazılı pankart açtı. Açıklama yapan avukat Şirin Şen, avukatların taleplerinin yerine gelmesini istediklerini kaydederek, adaletin sağlanmasının bir talep değil hukukun gereği olduğunu vurguladı

URFA  

Urfa Barosu, adil yargılama talebiyle ölüm orucunda olan ÇHD'li avukatlar Ebru Timtik ve Selçuk Ünsal’a ilişkin açıklama yaptı. Baro hizmet binasındaki Tahir Elçi Konferans Salonu’nda yapılan açıklamaya Başkan Abdullah Öncel, baronun komisyon başkanları ve çok sayıda avukat katıldı. Öncel, ölüm orucundaki avukatların taleplerinin kabul edilmesini istedi. Avukatların savunma pratiklerinin cezalandırılmak istendiğine dikkat çeken Öncel, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkelerinin, adil yargılama hakkının ve savunma hakkının ihlali ile yargının kurucu unsuru savunmaya ve avukatlık mesleğine saldırı olduğunu belirtti. Öncel, “Aslında saldırılar bir bütündür ve ülke adalet sistemini yansıtmaktadır. Son günlerin konusu olan baroların seçim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler de hukuk saldırılarının kapsamının geldiği noktayı göstermektedir. Bu veriler bir arada değerlendirildiğinde bir hukuk devletinden değil, ancak biat ve korku ile yönetmeye çalışan bir rejimden bahsettiğimiz açıktır” dedi. 

VAN 

Van Barosu, "Adil yargılanma" talebiyle tutuldukları cezaevlerinde ölüm orucuna başlayan Avukat  Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın durumuna dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu'nda düzenlenen açıklamaya çok sayıda avukat ve kentte bulanan birçok sivil toplum örgütü de destek verdi. Ellerinde "Yaşamı savunuyoruz", "Adalet yok nefes alamıyoruz", "Herkes için adalet" pankartları taşıyan avukatlar adına açıklamayı Van Baro Başkanı Zülküf Uçar yaptı. 

İKTİDAR TALEPLERE KULAK TIKIYOR

Timtik ve Ünsal'ın adil yargılanma taleplerine iktidar yetkililerinin aylardır kulaklarını tıkadığını belirten Uçar, "Bilmiyor olamazsınız, ama yine hatırlatalım. Hatta siz duymaktan bıksanız bile biz hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz. Ölüm orucundaki meslektaşlarımız avukatlık faaliyetleri nedeniyle yargılandılar. Mahkeme önünde savundukları veya haklarını arayanları temsil ettikleri için tutuklandılar. Soma davasını, gezi mağdurlarını, istismara uğrayan çocukları, şiddet mağduru kadınları, işkence görenleri savundukları için, sorumlulardan ve işkencecilerden hesap sordukları için cezalandırıldılar. Yalan söylediği ortaya çıkan gizli tanığın beyanıyla cezalandırıldılar, kendilerini tahliye eden ama 24 saat geçmeden tekrardan tutuklayan mahkeme heyetinin lağvedilmesi sonrasında oluşturulan özel heyet tarafından 150 yıl ceza verdiler. Ölüm orucunda olan meslektaşlarımızın adil yargılanma talepleri haklı ve meşrudur. Hukuksuzluğa bizzat şahit olduk. Dünya şahit oldu" dedi.

Hukuksuzlukları marifet sayanların, adil yargılanma ve adalet talep edenleri terörize edenlerin, hukuksuzluğu kural haline getirerek mülkün temelini yok edenlerin, bedenlerini ölüme yatıranların çığlığını duymaz, göremez olduğunu ifade eden Uçar, "Hukuksuzluktan derhal dönülerek, hukuku tesis için gerekli tüm adımlar atılmalıdır. Ölüm orucunda olan meslektaşlarımızın adil yargılanma taleplerinin derhal karşılanması gerektiğini tüm ilgili ve yetkili kişi ve kurumlara hatırlatıyor, gereğinin yapılmasını talep ediyoruz" ifadesinde bulundu.

ANKARA  

Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu, ölüm orucundaki Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatları Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için Ankara Barosu Eğitim Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. "Adalet sağlansın, Ebru ve Aytaç yaşasın" pankartının açıldığı toplantıya İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Kemal Peköz ve çok sayıda siyasetçi, avukat ve insan hakları savunucusu destek verdi.

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan,"Meslektaşlarımız usul ve formuna yargılama diyemeyeceğimiz işlemle tutuklandılar ve ceza aldılar" dedi. Adil yargılanma ilkesinin yok sayıldığını ifade eden Sağkan, savunma hakkının yok sayıldığı yönteme yargılama faaliyeti denemeyeceğini belirtti. 

Koordinasyon adına konuşan ÇHD Genel Başkanı Murat Yılmaz, “Siyasi iktidarın doğrudan düşman ilan ettiği kişiler, Selahattin Demirtaş, Osman Kavala örneğinde de olduğu gibi, uluslararası yargı kararlarına rağmen tutuklu kalabilmektedir. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı, kamuoyu karşısında Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımadığını bağıra bağıra ifade edebilmektedir. Yine Ebru ve Aytaç'ın yargılandığı dosyadan da bildiğimiz üzere, uluslararası hukuk ilkelerine atıf yaparak avukatları tahliye eden bir mahkeme heyeti, birkaç saat içerisinde kararından dönmeye zorlanıp, akabinde sürgün edilebilmektedir" dedi. 

Toplantı, katılımcıların "Adalet sağlansın Ebru ve Aytaç yaşasın" sloganıyla son buldu.

MARDİN

Mardin Barosu da aynı taleple açıklama yaptı. Baro binasında yapılan açıklamaya Mardin Baro Başkanı İsmail Elik ve çok sayıda avukat katıldı. Avukatlar, “Savunmaya Özgürlük”, “Aytaç Ünsal Serbest bırakılsın”, “Ebru Timtik Serbest bırakılsın” dövizleri taşıdı.

Mardin Baro Başkanı İsmail Elik, “Siyasi iktidar, yargı kararlarına doğrudan müdahale etmekte, hatta uluslararası mekanizmaları aşabilecek yolların inşasına soyunmaktadır. Bütün bu tablonun sonuçları bugün en iyi şekilde cezaevlerinde mahpus tutulanlardan açıkça anlaşılmaktadır. Bu bağlamda Türkiye cezaevleri avukat, gazeteci, siyasetçi, insan hakları savunucuları ve öğrencilerle doludur” dedi. 

Elik, meslektaşlarının adil yargılanma hakkının tesisi ile birlikte; derhal serbest bırakılmaları adaletin tesisi için son derece önemli olduğunu vurgulayarak bunun hukukun gereği olduğunu söyledi. 

İZMİR

Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için gerçekleşen eylemlerin İzmir’deki ayağı Bayraklı’da bulunan İzmir Adliyesi önünde yapıldı. Eyleme siyasi parti, hak örgütleri destek verdi.  “Talepleri Karşılansın, Aytaç ve Ebru Yaşasın” pankartı açılan açıklamada basın metnini İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel okudu. 

Ölüm orucunda olan avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın taleplerinin karşılanmasının zor olmadığını dile getiren Yücel, hala insanız diyebilmek için onları yaşatmak zorunda olduklarını ifade etti. 

Yücel’in ardından söz alan hasta tutuklu Didem Akman’ın annesi Zülfiye Akman, kızının tedavisinin yapılmaması, kötü muamele ve hücrede tutulduğu için 4 aydır ölüm orucunda olduğunu söyledi. Akman, “Kızımın ölmesini istemiyorum. Hukuksuzluklara son verin. Hasta tutsakların taleplerini karşılayın” dedi.

Aytaç Ünsal’ın annesi Nermin Ünsal ise “İki avukat da ülkenin her yerinden yükselen adalet çığlıklarını karşılayabilmek için bedenlerini ölüme yatırdılar. Biz yaşamı savunuyoruz. Anayasamızın güvence altına aldığı bu yaşama Adalet Bakanının da sahip çıkması bekliyoruz” dedi.