Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Van Şubesi, KESK Şubeler Platformu binasında Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında öldürülen Eyüp Güven, Abdülaziz Yural ve Beytüşşebap’ta yaşanan çatışma sırasında öldürülen Şeyhmuz Dursun’u basın açıklaması ile andı. Açıklamayı SES Van Şubesi Yönetim Kurulu adına Mehmet Emin Yılmaz yaptı. 

SAĞLIKÇILARA DAVALAR AÇILDI

TTB Merkez Konsey üyelerinin "Savaş bir halk sağlığı sorunudur" dedikleri için yargılandıklarını hatırlatan Yılmaz, Cizre ambulans davasında yaralılara ulaşmaya çalışan sağlık emekçilerinin beraat ettiğini ve üyeleri Şebnem Korur Fincancı'ya ise ceza verildiğini söyledi. Eşbaşkanları Gönül Erden'in ise "Beyaz bayrak" eylemleri gerekçesiyle ifadesinin alındığını hatırlatan Yılmaz, "Elbette bu yaşadıklarımız yeni değil, barış için harcadığımız emek de, ödediğimiz bedeller de yeni değil" dedi.

'YAŞATMAYA ÇALIŞIRKEN YAŞAMLARINDAN OLDULAR'

KESK'in de aralarında yer aldığı emek ve demokrasi güçlerinin 10 Ekim'de düzenlediği Ankara "Emek, Barış ve Demokrasi" mitinginde yaşanan katliamı da hatırlatan Yılmaz, birçok ilde patlatılan bombalarla hastanelerin karakola dönüştüğünü, hastaların beyaz bayraklarla hastanelere gitmeye çalıştığını, kronik hastaların, yaşlı ve çocukların, hamilelerin ise hastaneye gitmekte zorlandığı sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı günlerde sağlık çalışanlarının insanları yaşatmaya çalışırken yaşamlarından olduğunu kaydetti.

'YİTİRDİKLERİMİZE SÖZÜMÜZ BARIŞ OLACAK’

Bu süreçte yaşamını yitiren sağlık emekçilerini anlatan Yılmaz, "Gece yoğun geçen nöbetten sonra dinlenmek için eve varmayı hayal ediyordu Eyüp, hedef gözetilerek ateş edilmişti. Tek kurşunla katledildiğinde tarih 27 Ağustos 2015'i gösteriyordu. Vaka ihbarı verildi ve yola çıktılar. Ambulansı kullanan Şeyhmuz zamanla yarışıyordu. Nereden bilebilirdi ki polis noktasından ateş açılacağını. Şeyhmuz katledildiğinde tarih 25 Eylül 2015'i gösteriyordu. Yaşadığı sokakta yaralı bir kadını kurtarmak ve ilk müdahalede bulunmak için çabalıyordu Aziz. Sendikal hak ve özgürlükler mücadelesi ile birlikte insan hakları mücadelesinde de yılmadan yer alan ve mücadelenin sıra neferi olan Aziz, keskin nişancı tarafından hedef gözetilerek katledildiğinde tarih 30 Aralık 2015'i gösteriyordu" diye kaydetti.

Yılmaz, "30 Aralık Barış Şehitleri Günü'nde başta Eyüp, Şeyhmuz ve Aziz olmak üzere yitirdiğimiz tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine sözümüz barış olacak" diyerek konuşmasını sonlandırdı.