Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi, koronavirüs (Kovid-19) tehdidine karşı risk oluşturan Van’ın T Tipi, F Tipi ve Yüksek Güvenlikli ile Patnos L Tipi kapalı cezaevlerine yaptığı ziyarete dair açıklama yaptı. ÖHD’den yapılan yazılı açıklamada, ziyaretler neticesinde gözlem ve incelemelerini paylaştı. 

TEMİZLİK MALZEMELERİ VERİLMİYOR

Cezaevi idareleri tarafından tutuklu ve hükümlülere herhangi bir dezenfektan, maske, eldiven, temizlik malzemesinin verilmediğinin belirtildiği açıklamada, elektrik, su kullanımlarının ve temel gıda ihtiyaçlarının ücretsiz sağlanmadığını kaydedildi.

Tutukluların aile görüşlerinde, sosyal faaliyetlerinde kısıtlamalara gidildiğine dair gözlemin paylaşıldığı açıklamada, telefon haklarının 2 katına çıkarıldığı belirtildi. 

‘GÖREV YAPANLAR SÜREKLİ TEMAS HALİNDE’ 

Cezaevlerinde oluşabilecek bir enfekte durumunda nasıl bir yol izleneceğine ilişkin net bir bilginin ya da bu anlamda bir çalışmanın olmadığına dikkati çekilen açıklamada, “Bütün infaz koruma memurlarının masek takmasının zorunlu kılındığı ancak ziyaret kabuldeki memurlar, x-ray’daki askerler de dahil olmak üzere cezaevinde görev yapan tüm personelin sürekli yan yana ve temas halinde olduğu” diye belirtildi.