Van’da yaşayan Burhan Borak adlı yurttaş hakkında, 2014 yılında sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı 7 paylaşım gerekçe gösterilerek "Cumhurbaşkanına hakaret etmek" iddiasıyla dava açılmıştı. Van 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, Borak hakkında her bir paylaşım için 1 yıl 9 ay olmak üzere toplam 12 yıl 3 ay hapis cezası vermiş ve cezanın ertelenmesi hükmünü ise uygulamamıştı.  

Borak’ın avukatı Cihat Durmaz, söz konusu kararı Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi'ne taşıdı. Av. Durmaz, yaptığı başvuruda müvekkilinin yaptığı paylaşımların tümünün "ifade ve düşünce özgürlüğü" kapsamında kaldığını belirterek, her bir paylaşım için ayrı ayrı ceza verilmesinin hukuka aykırı olduğunu kaydetti.  

DAİRE: RENCİDE EDİCİ BOYUTTA DEĞİL

Başvuru değerlendiren Erzurum Bölge Adliyesi 2’nci Ceza Dairesi, yapılan talepleri kısmi olarak yerinde buldu. Daire, “Kendini başbakan sanmak nasıl bir şey Ahmetçiğim” paylaşımı ve "Cumhurbaşkanı Recep, Başbakan Tayyip, Kürt düşmanı Erdoğan” ve diğer bir paylaşımda suç unsurunun oluşmadığını karar verdi. Daire, “… şeklindeki paylaşımlarında muhatabın onur, şeref ve saygınlığı rencide edici boyutta olmadığı, bu 3 paylaşımın Cumhurbaşkanı’na hakaret suçunun unsurlarını oluşturmadığından ayrı ayrı beraatına” karar verdi. 

Daire, diğer 4 paylaşımda “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunun oluştuğunu ileri sürürek, zincirleme hükümleri kapsamında Borak'ın 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

YARGITAY’A TAŞINDI

Av. Durmaz, istinafın verdiği kararı Yargıtay'a taşıdı. Durmaz, yapılan paylaşımların politik eleştiri taşıdığı, ve "düşünce ve ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

MA / Müjdat Can