İstanbul Esenyurt’ta Van Dernekler Federasyonu 6’ncı Olağan Genel Kurulu düzenlendi. Kurulda söz alan AKP'lilerin Van Milletvekili İrfan Kartal’ın, “2002 yılından beri Türkiye’de Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır” sözlerini katılımcılar alkış ve ıslıklar ile protesto etti. Van Belediye Başkanı Mustafa Avcı, "Bu halkın mücadelesini tanımayanları bu halk da tanımıyor" sözleriyle tepki gösterdi. Bunun üzerine Kartal, kurulu terk etmek zorunda kaldı.

‘HALKIMIZIN HAKLARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

HDP Van İl Örgütü’nün sanal medya hesabından “Van Dernekleri Federasyonu Genel Kurulu’nda ‘Kürt sorunu yoktur’ diyen AKP Vekili İ. Kartal Vanlılarca protesto edildi. Genel Kurulu provoke eden AKP vekili partisinin Kürt sorunu olmadığını söyledi. Halkımızın en temel meselesini ve haklarını savunmaya devam edeceğiz” paylaşımı yapıldı.

Kurumların yanı sıra sosyal medya hesaplarında da onlarca kişi kuruldaki görüntüleri sayfalarında paylaşarak Milletvekili İrfan Kartal’ı yaptığı açıklamadan dolayı protesto ederek, Kartal’ı Van halkından özür dilemeye davet etti.

ADLET NÖBETİNDE TEPKİ

Hasta ve infazları yakılan tutuklu ailelerinin Van Barosu’nda başlattığı Adalet Nöbeti 78’inci gününde devam ediyor. Eylemi, Van F Tipi Cezaevi’nde hasta tutuklu İbrahim Alkan’ın eşi Dilşah Alkan ve aynı cezaevinde tutuklu bulunan Botan Timur’un babası Kazım Timur sürdürdü. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Tuşba İlçe Örgütü yöneticileri Adalet Nöbeti’ni ziyaret etti. 

Ailelerin başlattığı Adalet Nöbeti’ni sahiplendiklerini belirten HDP Tuşba İlçe Eşbaşkanı Hakkı Cemal, cezaevlerindeki tutuklulara yönelik hak ihlallerini kınadıklarını söyledi. Cezaevindeki hasta tutuklularının durumuna dikkati çeken Cemal, “Aysel Tuğluk arkadaşımız başta olmak üzere tüm hasta tutukluların acilen tedavileri yapılmalıdır ve tahliye edilmelidir” dedi. Cemal, “Tecrit, tüm Kürt halkına yapılmıştır. Tecridin de bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. Tecrit olduğu sürece ülkemize barış, hukuk, adalet ve demokrasi olmayacaktır” diye konuştu.

‘KÜRT SORUNU VAR’

İstanbul’da dün düzenlenen Van Dernekler Federasyonu’nun 6’ncı Genel Kurulu’nda AKP Van Milletvekili İrfan Kartal’ın “Kürt sorunu yoktur” sözlerine de tepki gösteren Cemal, “Kürt Sorunu olmamış olsaydı, Türkiye’de bugün 40 yıldır sürdürülen bu savaş olmazdı. Kürt Sorunu vardır ve herkes tarafından da bilinmektedir. Kürt sorunu çözülmeden Türkiye’de hiçbir sorun çözülmez. Kürt sorunu çözülürse ülkenin ekonomisi düzelir, ülkeye barış da demokrasi de gelir. Umarım, bu yanlış yoldan bir an önce dönülür. Yeni bir barış sürecine yeniden başlanır” diye konuştu.