Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü öncülüğünde, “Savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunuyoruz” şiarıyla Sanat Sokağı’nda meşale yakılarak açıklama yapıldı. Açıklamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Toplum Kongresi  (DTK), Tevgera Jinen Azad (TJA) Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Dayanışma Derneği (TUHAYDER), Star Kadın Derneği, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), İnsan Hakları Derneği  (İHD) Serhat Göç Araştırmaları Derneği, Dil, Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (ARSİSA), Aryen Sanat Atölyesi, Van Emek ve Demokrasi Platformu, Barış Anneleri Meclisi, HDP’li Milletvekilleri Murat Sarısaç, Muazzez Orhan ve yüzlerce yurttaş katıldı.

Açıklamada, “Savaşa karşı barışı ölüme karşı yaşamı savunuyoruz” pankartı açılırken, kitle sık sık, “Berxwedan jîyan e” , “Savaşa değil, barışa bütçe” sloganları attı.

 ‘SAVAŞ MALİYETİ TOPLUMSAL ÇÖKÜŞE NEDEN OLMAKTA’

Açıklamada konuşan HDP Van İl Örgütü Yöneticisi Mesut Bor, Türkiye’nin başlattığı sınır ötesi operasyonlarda yüzlerce yerleşim yerinin bombalandığını belirterek, “Efrin’den Şengal’e, Maxmur’dan onlarca yerleşim yerine varana kadar kitlesel bir şekilde siviller yerlerinden edilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, ÖSO ve HTŞ isimli paramiliter grupların da katılımı ile hava ve kara saldırısının da devam ettiği, sivillerin yaşamını yitirdiği, kimyasal silahların gelişigüzel doğaya ve topluma karşı kullanıldığı bir süreç yaşanmaktadır. Geçici ve dönemsel olmaktan çıkan bu durum yıllardır devam etmekte ve devam eden çatışma ve savaşın maliyetleri toplumsal bir çöküşe neden olmaktadır” dedi.

‘ÖCALAN’LA DİYALOG KANALLARI AÇILMALI’

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride değinen Bor, Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'nin demokratikleşmeyeceğini söyleyerek, “Sayın Öcalan’ın bu süreçteki rolü ve Türkiye'nin demokratikleşmesine ilişkin çözüm önerilerinin başta Kürt sorunu olmak üzere birçok sorunun çözümüne katkı sunacağı ortadayken, siyasi iktidar bu diyaloğu sürdürme yerine tecridi ağırlaştırarak çözümsüzlükte ısrar etmiştir. Kürt sorunu çözülmeden, bu çatışmalı politikadan vazgeçilmeden, Türkiye’de demokratikleşmenin de olmayacağını biliyoruz. Bu nedenle çatışmadan vazgeçilip diyalog kanallarının açılarak tekrardan çözümden yana bir tutum alınmalı bunun içinde öncelikli olarak Sayın Öcalan üzerindeki mutlak tecrittin kaldırılması ve Sayın Öcalan’ın sürece dahil edilmesinin koşullarının oluşturulması gerekmektedir” diye belirtti.

 Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı, daha sonra açıklama sona erdi.