Sağlık Bakanlığı verilerine göre son 24 saatte 1512 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 58 kişi hayatını kaybetti. Toplam vaka sayısı 286 bin 455'e, can kaybı 6 bin 895'e ulaştı.

Koca'nın Twitter hesabından "Aktif hastaların yaş ortalaması 42. Yoğun bakım hastalarının yaş ortalaması ise 65. Virüsün sevdiklerimizi bizden ayırmaması için birlikte tedbirlere uymakta ısrar edelim. Güçlü mücadele birlikte tedbirle mümkün." dedi.

  • 107 bin 702 test yapıldı,
  • Bin 512 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu,
  • 58 kişi hayatını kaybetti,
  • Bin 219 kişi iyileşti.
  • Toplam test sayısı 8 milyon 212 bin 924,
  • Toplam vaka sayısı 286 bin 455,
  • Toplam can kaybı 6 bin 895,
  • Hastalarda zatürre oranı yüzde 7,3,
  • Ağır hasta sayısı bin 209,
  • Toplam iyileşen hasta sayısı 255 bin 407 oldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Van'da yürüttüğü temasların ardından açıklamalarda bulundu.

Koca, "Türkiye genelinde yatak doluluk oranımız şu an yüzde 52, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 67, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 32" dedi.

Bakan Koca, "Türkiye genelinde yatak doluluk oranımız şu an yüzde 52, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 67, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 32. Aldığımız tedbirlerden öncelikli hedefimiz hasta sayısının artışını durdurmaktır." dedi.

Bu yıl dünyada grip aşısına talebin daha fazla olduğunu belirten Koca, şöyle konuştu:

"Ülkemizde bu anlamda geçen yıl talep ettiğimiz aşıdan daha fazlasını tedarik etmek üzere yoğun bir çaba içerisindeyiz. Zannediyorum geçen yılların 2 veya 3, hatta 4 katı oranında bu tedariği sağlama noktasında bir sonuç elde etmiş olacağız."

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Bölgedeki son durumu merkeze yatırdık. Van'ı merkez alarak Bitlis, Muş, Hakkari'deki sağlık hizmetlerini detaylarıyla değerlendirdik. Aldığımız kararları ve bu illerimiz hakkında önemli haberleri sizlerle paylaşacağım.

DSÖ Ofisi İstanbul'da açıldı. İstanbul Ofisi Kovid-19 başta olmak üzere sağlık alanında insanların karşılaştığı tüm krizlere yanıt verebilme konusunda Avrupa ve dünya için rehber ve referans merkezi olacak. Koronavirüs salgınında Türkiye güçlü sağlık altyapısı, tecrübeli ve özverili sağlık çalışanlarıyla başarılı sınav verdi. Dünyanın malzeme ve erişime zorluklar yaşadığı dönemde Türkiye 150'den fazla ülkeye yardım imkanında bulunabildi.

"TEDBİRLERİN GÖZARDI EDİLDİĞİ İLLERDE ÖNE ÇIKTI"

Koronavirüs hastalığın kesin tedavisi halen bulanamamıştır. Ancak ülkemiz etkin tedavi açısından en başarılı ülkeler arasına girmiştir. Pandeminin başladığı aylarda alanan sıkı önlemlerle vaka sayısını azaltmaya başlamıştık. Burada önemli olan kontrollü hayat tarzı ile ağır hastalık ve can kayıplarını asgari seviyede tutmaktı. Alışkanlıklarımız, geleneklerimiz, sosyo kültürel yapımız bizleri kontrollü olmayan bir sosyal hayatta yüzyüze getirdi. Bunun sonuçlarını gördük. Tedbirlerin gözardı edildiği bölgeler olarak öne çıktı. Van, Muş, Bitlis, Hakkari illerimizde bizzat ilgilendik. Valilerimiz, sağlık yöneticilerimizle sık sık görüştük. Yatak, cihaz, malzeme ve personel takviyesi yaptık. Öncelikli illerde alınan tedbirlerin etkisinin değerlendirilmesi sonucu bazı tedbirlerin hasta sayısını azalttığını yakından müşahade ettik.

"BÜYÜKLERİMİZİ KORUMADA DAHA FAZLA ÇABA GÖSTERMELİYİZ"

Bugün Van'ı merkez alarak Bitlis, Muş ve Hakkari illerimizi değerlendirdik. Bu 4 ilimizle ilgili detayları paylaşmak istiyorum. Van'da son hafta yüzde 17 oranında artı yaşandı. Muş'ta son haftada yüzde 8 azalma olarak görüldü. Hakkari'de son haftada sabit kaldı. Bitlis'te son hafta sabit kaldık. 4 ilimizde 65 yaş üstüne baktığımızda Van'da 4 kat, diğer üç ilde 3 kat olduğunu gördük. Büyüklerimizi koruma konusunda çok daha fazla çaba göstermeliyiz.

"TÜRKİYE GENELİNDE YATAK DOLULUK ORANI YÜZDE 67"

Hasta yatak kapasitelerimiz, yoğun bakım yataklarımızda Van'da önümüzdeki günlerde 93 yatak ilave ederek 221'e çıkarıyoruz. Van'da yatak doluluk yüzde 54, yoğun bakım yüzde 74. Bitlis'te yoğun bakım yatak sayımızı 80'e çıkarıyoruz. Bitlis'te 55 yatakla doluluk oranımız yüzde 51, yatak doluluk yüzde 43. Muş'ta yoğun bakım sayımızı 48 yatağa çıkarmış olacağız. Yatak doluluk oranımız yüzde 35, yoğun bakım yüzde 58'dur. Hakkari'de yoğun bakım yatak sayımızı 44'e çıkarmış olacağız. Hakkari'de yatak doluluk yüzde 51, yoğun bakım yüzde 47. Türkiye geneline baktığımızda yatak doluluk yüzde 52, yoğun bakım yüzde 67, solunum cihazı yüzde 32. Herhangi bir sorunumuzun olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Öncelikli hedefimiz hasta artışını durdurmaktır. Temaslı taraması, yani filyasyon çalışması, salgınla mücadelemizde hayati öneme sahiptir.

"BÖLGEDE HASTA SAYILARINDA ARTIŞ DEVAM EDİYOR"

Van'da salgın başında 80 olan ekip sayımızı 128'e yükselttik. Bugün filyasyon ekip sayımız 150 ekibe ulaşacak. Bitlis'te filyasyon 90, Hakkari'de 65'e, Muş'ta 50 ekibe çıkardık. Van'da temaslılara ulaşma süremiz 17 saate kadar düştü. Bölgede hasta sayıları artış halen devam etmektedir. İllerde filyasyon için adresinde bulunamayanların oranı yüzde 9,2. Temaslı ve şüphelilerin kendilerini izole etmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Bir tek hasta kalmayıncaya kadar birlikte mücadeleye devam edeceğiz. 75 yataklı Başkale Devlet Hastanesi projeleri bu yıl içinde tamamlanarak inşaatına başlanmış olacak. Hasköy Devlet Hastanemizin ilavesini yaptık. Muş merkezde 500 yataklı eğitim araştırma hastanemizi yatırım programına aldık. Hakkari'de Derecik İlçe Hastanemizi bu yıl hizmete alacağız. Yüksekova'da ağız diş sağlığı merkezini yatırım programımıza aldık. Hakkari'de 100 yataklı ek bina için hasta tashih süreci tamamlandı. Bitlis'te 50 yataklı Anafem tesisimizi açmış olacağız.

"VATANDAŞLARIMIZIN İHMALİ BİZLERİ ÇOK ÜZÜYOR"

Salgının başından beri en fazla maruz kalanlar sağlık personelimiz. Sağlıkçılarımız fedakardır, bu fedakarlıkların dikkatsizliklerine, sorumsuzluklara feda edilmesini onlardan bekleyemeyiz. Vatandaşlarımızın tedbirlere uymadaki ihmalleri bizleri çok üzüyor. Lütfen çok dikkatli olalım. Asıl görev vatandaşlarımıza düşmektedir. Temizlik, maske, mesafe tedbirlerine uyduğumuz ölçüde virüs etkisiz kalacak, tehdit olmaktan çıkacaktır. Hepinize teşekkür ediyorum.

"GRİP AŞISINI ERİŞTİRMEKTE SORUN YAŞAMAYACAĞIZ"

Özellikle bu yıl dünyada grip aşısına eğilim ve talebin daha fazla olduğunu görüyoruz. Üretim yapan firmaların sayısı belli. Bu kapasite toplamda yüzde 20 oranında bu yıl artıyor. Talep bundan çok öte. Ülkemizde ise bu anlamda geçen yıl talep ettiğimiz aşıdan daha fazlasını tedarik etmek üzere yoğun bir çaba içindeyiz. Geçen yılların iki, üç hatta dört katı oranında bu tedariği sağlama noktasında bir sonuç elde etmiş olacağız. Ama önemli olan herkesin grup aşısı yapmasının zorunlu olmadığını bilebilir olmamız. Bilim Kurulu bir çalışma yapıyor kimlerin yaptıracağına karşı. Önümüzdeki günlerde açıklamış oluruz. Bölge içinde yaşlı nüfusun çok yüksek olmadığını yüzde 4.8 olduğunu biliyoruz. Bu anlamda riskli hastalarımıza grip aşısını eriştirme noktasında sorun yaşamayacağımızı rahatlıkla söyleyebilirim.

"VAKA ARTIŞLARINDA YÜKSELEN BİR İLİMİZ YOK"

Geçen hafta 6 ille ilgili yapılan değerlendirme sonrası yüzde 30 ile 70 arası değişen oranda hasta sayısının azaldığını söylemiştim. Bu hafta yine bütün illerimizde azalışın kısmen de olsa devam ettiğini, kimisinde stabil kaldığını ama yükselen bir ilimizin olmadığını söyleyebilirim, altı il için söylüyorum.

HEYBELİADA'DA KAPANAN SENATORYUM NE OLACAK?

Senatoryumla ilgili, Heybeliada'daki hastaneyle ilgili 2005 yılına kadar hastane olarak kullanıldı. Bu yıldan sonra hastane olarak kullanımı, biliyorsunuz tüberküloz hastalarının oraya gönderilmesiyle ilgili ihtiyaç ortadan kalkmıştı. 2005 yılından bu yana bu binalar kullanılmıyor. Dolayısıyla kullanılabilir durumda da değil. Bu dönemde pandemi hastanesi için gündeme geldi. İstanbul'da 2 tane pandemi 1008 yataktan oluşan iki tane hastaneyi açmış olduk. İstanbul'da şu an ilave pandemi hastanesine ihtiyacımızın olmadığını söyleyebilirim. Bu arsanın mülkiyeti bize ait değil, milli emlağa ait. 2 yıldan fazla zaman önce milli emlak tarafından Diyanet İşleri Başkanlığımıza tahsis edildiğini biliyoruz. Bizim şu dönemde pandemi hastanesine ihtiyacımız yok. Diyanet'in orada herhangi bir yatırım yapmadığını, inşaat faaliyetinin olmadığını görüyoruz. Bu süreçte tahsis edilen amaç doğrultusunda Diyanet'in değerlendirmeme noktasında irade beyanında bulunursa, sağlık amaçlı değerlendirmeyi gündemimize alabileceğimizi söylemek istiyorum.

"SORUMLULUK SAHİPLERİ VATANDAŞLARIMIZA ÖRNEK OLMALI"

Açılan yeni hastanelerimiz var. Personel alımı gündemimize gelebilir onunla ilgili çalışıyoruz. Bu dönemde de yer yer personel alımı yaptığımızı söylemek istiyorum. Özellikle pandeminin yaşandığı bu dönemde 83 milyon herkes tedbirlere uymak zorunluluğu hissediyor olmalı. Hiç kimsenin pandemiyle mücadelede dışarıda kalmaya hakkı olamaz. Özellikle sorumluluk sahibi olan kişilerin, milletvekili de olabilir, bürokrat da, yönetici de olabilir, daha ciddi anlamda sorumluluğun gerekliliğini yapıyor olması gerektiğini düşünüyorum. Salgını daha da arttırabilecek mekanların oluşturulmaması, bu noktada sorumluluk sahibi olan kişilerin vatandaşlarımıza daha çok örnek olması gerektiği kanaatindeyim.

"10 AYRI MERKEZDE FAZ 3 ÇALIŞMALARIMIZ BAŞLAMIŞ OLDU"

Almanya'da yapılan Faizer'in çalışması. Faz üç çalışmasına kadar gelmiş oldu. Faz üç çalışması Türkiye'de de başlandı. Preklinik çalışmalarının yapıldığını, buralarda başarılı sonuçlar elde edildiğini, Faz 3 için de Türkiye'de biliyorsunuz 10'a yakın üniversitemiz bu çalışmayı bakanlığımızın izin vermesiyle başlatmış oldu. Bir diğer çalışma, Oxford'un çalışması. Onunla ilgili reaksiyon gösterildiği için durduruldu. Bir diğer çalışma ise Çin'de aşıyla ilgili dosyası bizim Aşı Bilim Kurulu tarafından yeterli görülen Faz üç çalışması için de bize müracaat edildi, bakanlık olarak izin verdik, Hacettepe Üniversitesi sorumluluğunda 10 merkezde faz üç çalışması başlamış oldu.

"RUSYA'DAKİ ÇALIŞMANIN FAZ 3 ÇALIŞMASINA İZİN VEREBİLİRİZ"

Faz 1, Faz 2 insan çalışmaları yapılmış olan daha geniş insan topluluğuna yapılma zorunluluğu olduğu için burada özellikle insanımıza bu aşıların etkisini ayrıca bilmek istiyoruz, çünkü ona göre de aksiyon almak istiyoruz. Bir diğer aşı Rusya'da yapılan aşı. Bu aşıyla ilgili de faz 3 için bize müracat edildi. Dosyanın yeterli olduğunu, preklinik dediğimiz faz bir faz iki çalışmalarının yapıldığını gördük. Aşı Bilim Kurulu önümüzdeki günlerde değerlendirmesini yapmış olur. Muhtemelen Rusya'daki aşının faz üç çalışmasına izin verebiliriz.

"AŞI 2021'İN NİSAN-MAYIS-HAZİRAN AYLARINDA ORTAYA ÇIKABİLİR"

Türkiye'de toplam 13 aşı çalışması var. Faz bir çalışmasına kadar gelmiş oldu. Önümüzdeki haftalar faz bir çalışması başlayabilir. Aşının ortaya çıkması sanıyorum 2021'in Nisan-Mayıs-Haziran aylarında olabilir. Bahsettiğim aşılarının yıl bitmediğinden de piyasaya verileceği kanaati taşıyorum. Bununla ilgili bağlantılarımızın, işbirliğimizin olduğunu da söylemek istiyorum, teşekkür ediyorum, hayırlı akşamlar diliyorum.