Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubesi ve Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Cumhuriyet Caddesi’nde, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) kapsamında açıklama yaparak taleplerini sıraladı. Açıklamaya KESK MYK üyesi Döne Gevher Koyun, Eğitim-Sen MYK Üyesi Ramazan Gürbüz, SES MYK Üyesi Gönül Adıbelli, Tümbel-Sen MYK Üyesi Yılmaz Yıldırımcı, Tarım Orkan-Sen MYK Üyesi Ahmet Keleş, BTS MYK Üyesi Nazım Sarıyılmaz ve KESK Van Şube Başkan ve üyeleri katıldı.

Açıklamada, “ Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Silaha değil, emekçiye bütçe” sloganları atıldı.

‘SORUNLARIMIZ ÇÖZÜME KAVUŞMADI’

Açıklamayı Haber-Sen Van Şube Başkanı Hamit Aker okudu. Konfederasyonlarının işçilerin taleplerinin yanında olduğunu söyleyen Aker, bu güne kadar 5 kere kurulan masada hiçbir temel sorunlarının çözüme kavuşmadığını belirtti. Aker, “Ne yazık ki 5 buçuk milyon kamu emekçisi ve emeklisi 2 Ağustos’ta başlayan toplu sözleşme görüşmelerini artan sorunlarla karşılıyor. Bugüne kadar beş defa kurulan masadan, insanca yaşamaya yetecek bir ücretten güvencesiz, sözleşmeli istihdama son verilmesine, gelir vergisi adaletsizliğinin ve ek gösterge adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasından ek ödemelerin emekli aylıklarına yansıtılmasına kadar hiçbir temel sorunumuz çözülmemiştir. Çözülmediği gibi giderek derinleşen ekonomik kriz mevcut sorunlarımızı daha da ağırlaştırmıştır” dedi.

Aker, emekçiler olarak teklif ve taleplerini ise şöyle sıraladı:

“*Toplumun emeğiyle geçinen yüzde 99’u öncelikle bugüne kadar ellerinden alınanları, gasp edilen, budanan haklarını geri istiyor.

*Yoksullaştırılan, borçlandırılan, mülksüzleştirilen, güvensizleştirilen milyonlar temel gelir güvencesi istiyor.

*Kamu emekçileri ve emeklileri bugüne kadar hep ertelenen, fazlası ile hak ettikleri insanca yaşam, güvenceli iş ve güvenli gelecek için haklarının garanti altına alınmasını istiyor.

*Kamuda istihdamın yüzde ellisinden fazlası kadın kamu emekçilerinden oluşuyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin olmadığı çalışma yaşamında şiddetin, mobingin ve görevde yükselmede cinsiyetçi yaklaşımların olduğu bir çalışma hayatında kadın talepleri ayrı bir başlık altında kadınlar tarafından yürütülmeli.”

 ‘SAVAŞA DEĞİL KAMUYA BÜTÇE SAĞLANSIN’

Açıklama ardından konuşan KESK MYK üyesi Döne Gevher Koyun ise, ülkenin artık yönetilmez durumda olduğunu söyleyerek, “Hükümet yönetememe kriziyle karşı karşıya. Bir tarafta doğal afetler, bir tarafta ekonomik kriz, bir tarafta her gün artan kadına yönelik şiddet ve katliama varan cinayetler ülkenin yönetilemediğini bir kez daha gösteriyor. Hükümet tüm bu süreçlerde çıkma adına gerginlik politikası sürdürüyor ve haklar arası düşmanlığı yaymaya çalışıyor.  Sermayeye, savaşa değil kamuya bütçe ayrılsın istiyoruz. Kamunun ihtiyacı giderilsin istiyoruz. Kamu ihtiyacı giderilmiş olsaydı şu an var olan orman yanlarında, sel baskınlarında bu kadar can yok olmazdı” ifadelerini kullandı.