Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu, “Kobanê soruşturması” adı altında dün yapılan ev baskınlarında siyasetçilere yönelik gözaltılara ilişkin KESK binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya, sendika yöneticileri ve üyeleri katıldı. Platform adına açıklamayı Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) Yürütme Kurulu Üyesi Seyfettin İtah okudu.

‘Siyasal özgürlüklerin yok edilmesi hedefleniyor’

Yürütülen soruşturma ve gözaltların yargıyla, hukukla açıklanacak bir yanının olmadığı kaydedilen açıklamada, yargının siyasi iradenin vesayeti altında olduğu belirtilerek, “Başsavcının saraya düğün ziyaretiyle sembolleştiği yargıdan hukuk ve adalet çıkmayacağı açıktır. Siyasi iktidar, aynı zamanda HDP’ye operasyonla ‘terörle mücadele’ algısı yaratarak, ekonomi, pandemi, çalışma yaşamı, eğitim ve sağlık başta olmak üzere bugün halkın yaşadığı ve iktidara tepki biriktirdiği sorunların ve Suriye, Libya, Doğu Akdeniz başta olmak üzere dış politikada içine girdiği açmazların üzerini örtmeyi amaçlamaktadır. Yine bu operasyonlarla mecliste ve toplumda önemli bir yere sahip olan HDP, kriminalize edilmeye devam edilerek meşruluk alanlarının daraltılması, muhalefetin etkisizleştirilmesi ve bir bütün olarak siyasal özgürlüklerin tamamen yok edilmesi hedeflenmektedir” denildi.

‘Birlikte mücadele etmek dışında bir seçenek yok’

Başta Kürt sorununda özgürlük mücadelesi yürütenler olmak üzere baskı ve gözaltılara karşı bir yanıt üretmek gerektiğine dikkat çekilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Aleviler, kadınlar, gençler, işçiler ve emekçilerinin her birinin bu faşizm karşısında yan yana gelmek ve birlikte mücadele etmek dışında bir seçeneği yok. HDP’ye yönelik bu son operasyon da yürütmeyle iç içe geçmiş, siyasi vesayetle çalışan yargının hukuksuz uygulamalarından bir tanesidir.  Eski seçilmişlerin ve halen görevi devam edenlerin içerisinde bulunduğu HDP üye ve yöneticilerine siyasal amaçlarla, siyasal beklenti ve hedeflerle yapılan hukuksuz gözaltı operasyonunu kınıyor, protesto ediyoruz. Emek ve demokrasi güçleri olarak bu hukuksuzluklara cevabımız adil yargılanma dahil, adalet sisteminin işlediği, temel hak ve özgürlüklerin sınırlanmadığı demokrasi mücadelemizi daha da yükseltmek olacaktır.”