Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu, ay sonunda okulların açılmasının planlanması ve kentteki koronavirüs (Kovid-19) salgını vakalarına ilişkin dernek şube binasında açıklama yaptı. 

KESK Dönem Sözcüsü İbrahim Çelik, kent genelinde enfekte olanların sayısının bin 400 civarında olduğunu ve bunlardan yüzde 60’nın yoğun bakım ünitelerinde tedavi gördüğünü dile getirdi. Şimdiye kadar 120 civarında sağlıkçının da salgına yakalandığını paylaşan Çelik, “İlimizdeki yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranlarında zirveye yaklaşıldığı ve günlük vaka artış ortalamasının 130 kişi civarına ulaştığını söylemek mümkündür” dedi. 

‘KIŞ AYLARI’ UYARISI 

İktidarın ekonomik gidişatı gölgelemek ve siyasi prestij kazanmak amacıyla “toz pembe” tablo çizdiğini ifade eden Çelik, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı tablolara işaret ederek, yaşanacak rehavetten kaynaklı kış aylarına doğru salgının kontrolden çıkacağı uyarısında bulundu. Salgına karşı yereldeki örgütlerle “mücadele birliği” önerisinde bulunan Çelik, halk sağlığının ekonomik çıkarlara kurban edildiğini söyledi. 

Kentteki tablonun vahim bir boyuta ulaştığını kaydeden Çelik, “Söz konusu vahim tablonun başlıca yaratıcı unsurları arasında; filyasyon çalışmalarının sadece kağıt üzerinde yapılıyor olması, evde karantina uygulamasının özensiz yapılıyor olması ve İl Sağlık Müdürlüğünün bu konuda ısrarlı bir şekilde takınmaya devam ettiği ciddiyetsiz tavır başı çekmektedir” dedi. 

‘TEMİZLİK YAPACAK PERSONEL YOK’

Okul takviminin doğru olmadığını dile getiren Çelik,  Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim-öğretim takvimini oluştururken sağlık kurulu, eğitim iş kolundaki sendikalara ve öğretmenlere de danışması ve önerileri doğrultusunda bir takvim oluşturması gerektiğini belirtti.  Milli Eğitim müdürlüklerinde çalışan birçok kişinin testlerinin pozitif çıktığını anımsatan Çelik, şöyle devam etti: “Yetişkinleri koruyamadığınız bir durumda okul gibi kalabalık ortamlardaki çocukları nasıl korumayı düşünüyorsunuz? İlimizde içler acısı olan okulların durumu pandemi döneminde okulların açılması durumunda ciddi riskler oluşturacağını gösteriyor. Sınıf mevcutları çok kalabalık. Birkaç okul dışında temizlik yapacak personelin dahi olmaması; okulların kendi ihtiyaçlarını karşılayacak bütçelerinin olmaması gibi listeyi daha çok uzatabileceğimiz eksikliklere rağmen okulların açılması yönünde yapılan ısrarlar kabul edilemez.”

Okulların açılması durumunda yaşanılacak sorunlar da şu şekilde sıralandı:

*İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde bir çok emekçi arkadaşımızın testleri pozitif çıkmıştır. Yetişkinleri koruyamadığınız bir durumda okul gibi kalabalık ortamlardaki çocukları nasıl korumayı düşünüyorsunuz?

*İlimizde içler acısı olan okulların durumu pandemi döneminde okulların açılması durumunda ciddi riskler oluşturacağını gösteriyor. Okulların fiziki koşullarının çok kötü olduğu ilimizde sınıf mevcutları çok kalabalık.

*Birkaç okul dışında temizlik yapacak personelin dahi olmaması; okulların kendi ihtiyaçlarını karşılayacak bütçelerinin olmaması gibi listeyi daha çok uzatabileceğimiz eksikliklere rağmen okulların açılmasında ısrar etmek kabul edilemez.

*Pandemi döneminde yetersiz tedbirlerle çalıştırılan kamu emekçilerine şimdi de özellikle risk grubundaki eğitim emekçilerinin ve öğrencilerin hayatlarını tehlikeye atmak insan hayatına hiçbir değerin verilmediğinin açık göstergesidir.

 *Ülkemizde zaten eğitimde kanayan bir yara olan eğitimde fırsat eşitsizliği uçurumu her geçen yıl derinleşirken pandemi döneminde bu uçurum daha da derinleşmiştir. Risk grubundaki öğrencilerin okula devam edememesi söz konusu eşitsizliği daha da derinleştirecektir.

 *Bu yıl 1. sınıfa başlayacak olan öğrencilere öğretmen temas etmeden sosyal mesafeyi koruyarak nasıl eğitim verecektir. 

*Her yıl büyük sorunlar ve eksikliklerle açılan pansiyonlar bu yıl pandemiden kaynaklı nasıl ek önlemler alacaklardır? Biz şuana kadar özel bir tedbirin alındığını görmedik duymadık.

*Milli Eğitim Bakanlığı özellikle Özel gereksinimli öğrencilerin eğitimi durumunda nasıl bir önlem almayı düşünüyor acaba?”