Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu öncülüğünde, “KHK'ler iptal edilsin, OHAL Komisyonu kapatılsın. KHK ve kayyum rejimine hayır'' şiarıyla açıklama gerçekleştirildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube binası önünde yapılan açıklamaya platform bileşenleri, Van Barosu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu (İKK) üyeleri katıldı. 

Açıklama metnini İHD Van Şube Sekreteri Serdar Çevik okudu.

HUKUKSUZLUK VURGUSU

İktidarın hukuksuzluk ve adaletsizlik üzerinden varlığını sürdürdüğüne dikkat çeken Çevik, demokratik kitle örgütlerinin üzerinde baskıların her geçen gün arttırıldığını söyledi. 2016’daki darbe girişiminden bu yana ifade özgürlüğünün yok sayıldığına vurgu yapan Çevik, “Atılan bir twit bile örgüt propagandası olarak ele alınıp dava konusu haline getirilmiştir” dedi. 5 yıldır kentte demokratik kitle örgütlerinin miting ve basın açıklamaları hakkını kullanamaz hale geldiklerini ifade eden Çevik, “Van Valiliği’nin 2016 yılından beri uyguladığı bu yasakçı anlayışı hem düşünce ve ifade özgürlüğü önünde hem de sivil toplum kuruluşlarının örgütlenme hakkı önünde engel oluşturmaktadır” diye belirtti. 

‘HUKUK VE ADALET YOK’

Temel hak ve özgürlüklerin çiğnendiğini ve her tür anti demokratik uygulamaların sürdürüldüğünü kaydeden Çevik, “Bunların başında da haksız ve hukuksuz ihraçlar gelmektedir. Kamuda yaşanan ihraçların niteliğine, kararların alınış şekline, ihraç edilenlere ‘savunma hakkı’ bile tanınmamasına bakıldığında KHK ihraçlarının hukukla, adaletle açıklanacak hiçbir yanı yoktur” diye kaydetti.