HABER MERKEZİ-Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu, Adalet Bakanlığı tarafından 9 Nisan 2018 tarihinde TBMM’ye sunulan istismar yasası ile kentte kurulan Evlilik İhtiyaçları Fuarı’nda stant açan bir gelinlik firmasının tanıtım yüzü olarak küçük çocukları kullanmasına tepki gösterdi.

Sendika binasında düzenlenen toplantıda konuşan Platformu’n Dönem Sözcüsü Seher Kadiroğlu Ataş, Meclis’e sunulan yasa tasarısı ile ilgili uzmanların ve kadın kurumlarının görüşüne başvurulmamasını eleştirdi.

"12-15 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR İÇİN ‘RIZA ARAMA’ GİBİ BİR TEHLİKE VAR"

Anayasa’da 18 yaş altındaki tüm bireylerin çocuk olarak kabul edildiğini hatırlatan Ataş, “Yasa tasarısına göre, istismar eden erkeğe verilecek cezalar çocuğun 12 yaş altı veya üstü olmasına göre değişmektedir. Böylece ülkemizde çocuk yaşta evliliklerde 12-15 yaş arası için ‘rıza arama’ gibi bir tehlike yaratılmaktadır. Yine 2015 verilerine göre, cinsel istismar suçlarından yargılanan her 6 kişiden 1’inin çocuk olduğu görmezden gelinerek tasarıda failin de çocuk olduğu hallere ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemektedir. Ayrıca cinsel istismar olaylarına yayın yasağı getirilerek Ensar Vakfı, Mardin'de 13 yaşındayken 28 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç., 13 yaşındaki B.Ç.’yi taciz eden Hüseyin Üzmez vakasında olduğu gibi failin kamuoyundan kaçırılmasının da önü açılmaktadır" diye konuştu. 

Ataş, kurulan Evlilik İhtiyaçları Fuarı’nda çocukların bir gelinlik firması tarafından tanıtımda kullanılmasına ise, “Şu an ilimizde devam eden Evlilik Fuarı’nda kına kıyafetini kız çocukları sergilemektedirler. Bu, sermayedarlar eliyle yapılan bir istismardır” sözleriyle tepki gösterdi.

Ataş, Valiliğin derhal bu istismarın önüne geçmesi gerektiğini de söyledi.Van/MA

İLGİLİ HABER