Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu, 19 Ağustos'ta Van, Mardin ve Diyarbakır büyükşehir belediyelerinin ardından süren kayyum atamalarına dair açıklama yaptı. KESK toplantı salonunda yapılan açıklamayı dönem sözcülüğü adına Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) Van Şube Yürütme Kurulu Üyesi İbrahim Özkan yaptı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM SEN) Mühendislik bilimi ve Mekani (ESM), Birlik Haberleşme ve İletişim Çalışanları Sendikası (HABER SEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES BES) Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), Yol, Yapı, Altyapı, Tapu ve Kadastro Emekçileri Sendikası (YAPI YOL SEN), Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (TARIM ORKAN SEN) ve Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) temsilcilerinin de katıldığı açıklamada konuşan Özkan, AKP ve Saray rejiminin halkın demokratik iradesini gasp etmeye devam ettiğini dile getirdi. 

'AYNI HUKUKSUZLUK DEVAM EDİYOR'

Demokrasiyi ve hukuku ayaklar altına alan zihniyetin kayyum atamalarına neredeyse her hafta devam ettiğini belirten Özkan, “31 Mart yerel seçimlerinde yaşadığı ağır yenilginin intikamını alırcasına seçilmişler nezdinde onları seçen halkı cezalandırılmayı hedefleyen bu anti demokratik ve hukuksuz sürecin son adımı geçtiğimiz günlerde ilimizin İpekyolu ve Saray belediyelerine el konulmasıyla atılmıştır. İki belediyemize de aynı diğerleri gibi hiçbir yargı kararı olmaksızın sadece İçişleri Bakanlığı talimatıyla el konulmuş, bu gaspa kılıf olsun diye de uydurma gerekçelerle veya yalan ifadelerle halkın seçtiği belediye eşbaşkanlarının evleri basılarak gözaltına alınmıştır” dedi.

‘DİZ ÇÖKTÜRMEYE ÇALIŞIYORLAR' 

AKP ve Saray rejiminin tüm dünyanın gözü önünde alenen halkın demokratik iradesini gasp ettiğini söyleyen Özkan, “Tek adam yönetimi ne kendi içinde ne ülke ekonomisinde ne de Ortadoğu’da krizi yönetemiyor. Suriye politikasından uzak olmayan bu uygulamalar göstermektedir ki AKP ve Saray Rejimi bölgede ABD ve Rusya ekseninde pazarlıklarla halkların taleplerini hiçe saydığı bir alan kazanarak bir yandan uluslararası alanda yeni savaş suçlarına imza atarken, içerde de demokratik işleyişle yönetemediği topluma kayyım adı altında adeta sömürge valileriyle diz çöktürmeye çalışıyor" diye belirtti. 

‘KAYYUM MEŞRU DEĞİLDİR’

Özkan, “Dolayısıyla daha 8 ay önce aday olmalarının önünde hiçbir hukuki engel olmayan halkın önemli bir desteği ile seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınmasına dair yapılan açıklamaların hiçbir haklı gerekçesi yoktur, meşru değildir. Hukuksuzdur ve ülkemiz işçi ve emekçileri nezdinde ikna edici bir yanı da olamaz. Kayyım atamalarının halka ve emekçilere baskı, zulüm, yalan ve talan olduğunu bugüne kadarki uygulamalarından çok iyi biliyoruz. Bir önceki kayyım döneminden bu yana sendikamız üyesi bin 500 yerel yönetim emekçisi işini kaybederken, belediye emekçilerinin sendikal hak ve özgürlükleri, toplu sözleşmelerle elde ettiğimiz kazanımlar hiçe sayıldı. En yakını Van Büyükşehir Belediyesi'ne son atanan kayyım sendikamızın 7 üyesini hiçbir hukuki gerekçe olmadan açığa aldı. Seçilmediği için halka karşı sorumluluğu olmayan kayyım yönetimleri belediyelerin olanaklarını kendilerine makam odalarında, küçük saraylar yapmak, AKP teşkilatları ve yandaş örgütlenmelere rantçı belediyecilik için düpedüz peşkeş çektiler" diye konuştu. 

‘DARBEDEN HİÇBİR FARKI YOK’

Evrensel hukuka ve anayasaya aykırı uygulamaların bugün Bolivya’da yapılan askeri darbeden hiçbir farkı olmadığına vurgu yapan Özkan, "Tankla veya asker postalıyla yapılmasa bile devletin kolluk güçleriyle halkın demokratik iradesini temsil eden kurumlara el koyulması, demokrasinin ayaklar altına alındığı bir darbe değilse nedir?" diye sordu. 

Halkın seçimle sonuçlanan siyasal tercihlerine saygı gösterilmesini isteyen Özkan, "Halkın demokratik iradesine darbe niteliğindeki kayyum hukuksuzluğuna derhal son verin. Seçilmiş eşbaşkanları görevine iade edin. Hiçbir yurttaşımız, seçmen emekçi bu hukuksuzluğu hak etmiyor ve kabul de etmeyecektir" dedi.